Болгарія виступила за зняття заборони на імпорт українського зерна
Категорія
Світ
Дата публікації

Болгарія виступила за зняття заборони на імпорт українського зерна

Болгарія виступила за зняття заборони на імпорт українського зерна
Джерело:  online.ua

Болгарія виступила за зняття заборони на імпорт українського зерна. Але просить у ЄС компенсації для фермерів.

Джерело: Радіо Свобода

Болгарія хоче зняти заборону на імпорт зерна з України

Уряд Болгарії 13 вересня виступив за зняття заборони на імпорт українського зерна в обмін на додаткову компенсацію для своїх фермерів. Але Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина наполягають на продовженні чинної заборони Європейської комісії.

Як заявив прем’єр-міністр Ніколай Денков, імпорт українського зерна може знизити ціни на основні продукти для кінцевих споживачів. Крім того, це допоможе виконати критерії приєднання Болгарії до єврозони та збільшити надходження до бюджету.

Імпорт стимулюватиме конкуренцію на ринку. Це, у свою чергу, призведе до зниження цін на основні продукти харчування та інфляції, що є одним із головних пріоритетів уряду, – заявив він.

За словами Денкова, з початку року і до цього часу заборона на імпорт призвела до збитків державного бюджету в розмірі 146 мільйонів левів від несплаченого податку на додану вартість.

Хоча міністр сільського господарства Кирил Ватев 12 вересня заявив, що його відомство буде виступати за продовження заборони, попередивши про «жорсткі протести», якщо її буде скасовано.

Болгарський парламентський комітет 12 вересня ухвалив проєкт рішення про скасування заборони після 15 вересня. Остаточне рішення, яке, як очікується, буде позитивним, має бути ухвалене на пленарному засіданні парламенту, ймовірно, 14 вересня.

Імпорт стимулюватиме конкуренцію на ринку. Це в свою чергу призведе до зниження цін на основні продукти харчування та інфляції, що є одним із головних пріоритетів Кабінету міністрів, – сказав Денков.

Він додав, що його уряд закликатиме до відновлення імпорту в обмін на додаткову компенсацію болгарським фермерам, яку надасть Європейська комісія.

Україна не визнає заборону на експорт зерна до ЄС 

Якщо Єврокомісія продовжить своє рішення щодо імпорту зерна з України, ми будемо скаржитися до арбітражної комісії за нашою угодою, — пояснив представник ОП Ігор Жовква.

За правилами арбітражного суду, будуть розглядатись пункти Угоди про асоціацію 2014 року між Україною та ЄС.

Введена Польщею та ще чотирма країнами ЄС заборона на експорт українського зерна стала рідкісною точкою розбіжностей між представниками України та низкою ключових прихильників проти вторгнення армії РФ в Україну.

Київ заявляє, що обмеження, введені у відповідь на протести щодо різкого падіння цін на зерно, ставлять під загрозу найважливішу лінію експорту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?