Болгарія запідозрила спецслужби Росії в причетності до вибухів на військових складах
Категорія
Світ
Дата публікації

Болгарія запідозрила спецслужби Росії в причетності до вибухів на військових складах

Болгарія запідозрила спецслужби Росії в причетності до вибухів на військових складах
Джерело:  online.ua

Прокуратура Болгарії розслідує причетність шістьох громадян Росії до чотирьох вибухів на військових складах, що відбулися в період з 2011 по 2020 рік. За попередніми даними, метою вибухів була зброя, яка належала болгарському бізнесменові Омеляну Гебреву і призначалася для поставок до Грузії та України.

Джерело: прокуратура Болгарії

Головний прокурор Болгарії Іван Гешев 28 квітня виступив із заявою про вибухи на військових складах. Він уточнив, що перший вибух стався в селі Ловнидол 12 листопада 2011 року на складі компанії EMCO. Два інших вибухи зафіксували у 2015 році в селі Іганово на складі ВМЗ-Сопот. Четвертий стався в районі міста Міглиж на складі заводу "Арсенал", який належить до числа стратегічних об'єктів країни.

"Чотири аварії мають схожість, що в той же час відрізняються від інших випадків вибухів на аналогічних складах протягом того ж періоду, згідно з експертизою СОБТ, призначеної у цих справах. Ні в одному з випадків не було виявлено конкретної технічної несправності або іншої причини загоряння. При всіх чотирьох вибухах знищена продукція, що призначалася для експорту в Грузію і Україну ", - повідомив генпрокурор Болгарії.

Болгарський прокурор підкреслив, що кожен раз, коли в Болгарії відбувалися вибухи на військових складах, в країні знаходилися шестеро росіян, які також могли бути причетні до отруєння Гебрева в 2015 році.

"У ході розслідування було встановлено, що шість громадян Росії проживали на території Республіки Болгарія приблизно в дні вибухів і спроб отруїти трьох болгарських громадян. Із зібраних до теперішнього часу доказів з високим ступенем вірогідності можна зробити висновок, що метою дій російських громадян було припинення поставок спеціальної продукції в Грузію і Україну ", - уточнив Гешев.

Розслідування вибухів на військових складах в Болгарії триває.

Вибухи на складах зброї в Болгарії та отруєння Гебрева - що відомо

У прокуратурі Болгарії розповіли, що всі вибухи на збройових складах відбулися в результаті пожежі. Слідство вважає, що мета підпалу полягала в тому, щоб підпалювачі встигли сховатися, а під час гасіння спрацювали заряди. Представники прокуратури Болгарії підкреслюють, що вже "точно встановлено", що активація фугасу відбувалася дистанційно.

"За даними розслідування можна зробити обґрунтоване припущення про зв'язок вибухів в Болгарії, спроб отруєння трьох болгарських громадян (Гебрева, його сина і продакшн-менеджера компанії, - ред.), а також вибухів в інших країнах", - відзначають в болгарській прокуратурі.

Офіційна представниця головного прокурора країни Сійка Мілева додала, що у вибухах підозрюються шість громадян РФ, троє з них вже отримали підозри у справі про отруєння Гебрева. Серед підозрюваних: росіянин Володимир Моісеєв, котрий використовував псевдонім "Володимир Попов", Денис Сергєєв під псевдонімом "Сергій Федотов", Сергій Лютенко під ім'ям "Сергій Павлов", Єгор Гордієнко під псевдонімом "Георгій Горшков".

Реакція Росії на звинувачення у вибухах на складах зброї в Болгарії

У посольстві Росії заявили, що Болгарія ще не інформувала про розслідування вибухів, в причетності до яких підозрюють спецслужби РФ, а в МЗС РФ обурені новими звинуваченнями.

"Я можу допустити, що Євросоюз все-таки повинен потурбуватися ситуацією і в Чехії, і в Болгарії. Ситуацією, яка пов'язана з тим, що до торгівлі зброєю, до зберігання зброї, боєприпасів мають відношення якісь приватні підприємці. Євросоюз повинен все- таки відповісти на питання, яке ми задали, і яке полягає в тому, наскільки Євросоюз контролює виконання його членами зобов'язань за різними документами в сфері торгівлі зброєю ", - відповів докорами глава МЗС РФ Сергій Лавров на нову інформацію про діяльність співробітників ГРУ РФ.

Лавров також у відповідь звинуватив Софію в спробах "перевершити" Прагу. Він зухвало заявив, що такими темпами скоро буде виявлена причетність Росії до вбивства ерцгерцога Фердинанда, яке стало приводом для розв'язання Першої світової війни.

"Добре ще, що ерцгерцога Фердинанда поки не ми вбили, але, судячи з усього, до цього йде", - заявив Лавров.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?