Журналісти дізналися про ще одну операцію ГРУ РФ проти України
Категорія
Світ
Дата публікації

Журналісти дізналися про ще одну операцію ГРУ РФ проти України

Журналісти дізналися про ще одну операцію ГРУ РФ проти України
Джерело:  online.ua

Журналістам-розслідувачам Bellingcat, The Insider, Der Spiegel і Respekt вдалося з'ясувати, що вибухи на складах у Чехії могли бути частиною довгострокової операції російського ГРУ проти України.

Джерело: Respekt

Що відомо про вибухи в Чехії

Журналісти звертають увагу на те, що чеська поліція і спецслужби працюють з версією, що метою нападу у Врбетице були склади боєприпасів, на яких нібито повинна була зберігатися зброя для України.

"Дані, проаналізовані Bellingcat і його партнерами, підтверджують гіпотезу про те, що вибухи в Чехії в 2014 році були частиною довгострокової операції ГРУ, яка була спрямована на те, щоб позбавити Україну можливості купувати зброю і боєприпаси, необхідні для захисту від російських військ", - йдеться в матеріалі видання.

За словами журналстів, у липні 2014 року ГРУ почало координувати атаки на Донбасі, включно з диверсійними діями підрозділу 29155.

Телефонні записи членів підрозділу 29155 підтверджують той факт, що протягом 2014 і 2015 років вони активно спілкувалися з офіцерами РФ, які були учасниками війни на Донбасі, а також з місцевими ватажками окупантів

"Члени групи 29155 діяли в той час як в Чехії, так і в Болгарії: дії підрозділу були націлені на болгарського торговця Еміліана Гебрева і його компанію EMCO, чия військова техніка могла стати вирішальним фактором у обороні України", - пояснюють журналісти.

За словами інсайдерів в українських силових структурах, одним зі способів, за допомогою яких ГРУ намагалося перешкодити поставкам зброї в Україні, були спроби купити його на європейській території.

Журналісти намагалися дізнатися, хто були люди, які проявили інтерес до товарів болгарського торговця Гебрева. Проте компанія Imex Group повідомила, що не може уточнити це через тривале розслідування і заборону прокуратури на надання інформації.

"Тільки коли закупівля зброї не вдалася, керівництво ГРУ могло перейти до насильницьких дій. Незабаром після того, як Гебрев відмовився від продажу, шість членів підрозділу 29155 забронювали рейси до Чеської Республіки і сусідніх країн", - пише видання.

Читайте також:

  • Влада Чехії заявила, що видворення командою очільника Кремля Володмира Путіна 20 співробітників посольства у Москві у відповідь на висилку Праги 18 російських співробітників посольства стало сильнішою реакцією, ніж очікувалося.

  • Чехія закликає країни ЄС негайно вислати дипломатів РФ.

  • Литва пропонує захистити Україну від РФ новими

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?