Бразилія раптово відмовилася від мільйонів доз російського "Спутніка V"
Категорія
Світ
Дата публікації

Бразилія раптово відмовилася від мільйонів доз російського "Спутніка V"

Бразилія раптово відмовилася від мільйонів доз російського "Спутніка V"
Джерело:  online.ua

Влада Бразилії не змогла узгодити з Росією договір на постачання вакцини “Спутнік V” через брак відомостей про нього з Москви - південноамериканська країна фактично відмовилася від багатомільйонної партії доз.

Джерело: ТАСС

За оприлюдненими даними, Москва була зобов’язана надати бразильській стороні 37 мільйонів доз препарату, а поставки мали б початися ще навесні. Станом на початок серпня жодна доза не дійшла до країни.

Угоду поставили на паузу через обмеження, які ввели на рівні Національного агентства з санітарного нагляду. Російська вакцина не пройшла процедуру ліцензування.

Раніше повідомлялося, що бразильський уряд готовий розірвати будь-які подібні угоди з Росією, оскільки та не надала необхідні дані для ухвалення застосування препарату.

Водночас відомо, що контракт на поставку вакцини з РФ розірвала сусідня з Бразилією Аргентина, яка отримувала препарат ще навесні. У країні дорікнули Москві невиконанням умов контракту.

Ситуація таким чином в цілому аналогічна до ситуації з країнами Євросоюзу, де на загальному рівні не змогли дозволити використання “Спутніка V”. Утім, в ЄС ситуація з визнанням російського препарату ускладнюється зокрема позицією Кремля - режим Володимира Путіна хоче поширювати по всьому світу власні вакцини, однак не буде ліцензувати жодні іноземні.

В Росії рівень масової імунізації населення проти коронавірусу надзвичайно низький у порівнянні з будь-якою країною ЄС чи Сполученими Штатами - навіть попри кілька розроблених для цього препаратів. Фактично Москва організувала агресивний експорт їх до інших держав замість повномаштабних щеплень на батьківщині.

Вакцинація у світі

У Всесвітній організації охорони здоров’я виступили з ініціативою про всеосяжний мораторій на проведення ревакцинації у розвинених країнах через “захоплення” таким чином найбільшої частки поставок.

За словами голови структури Тедроса Аданома Гебреісуса, ще у травні спільнота обговорювала вакцинацію до 10% всього населення планети. У країнах з високими темпами розвитку немає нестачі препаратів, там це завдання перевиконали.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?