Британія та Нідерланди домовилися про створення коаліції із закупівлі винищувачів для України
Категорія
Світ
Дата публікації

Британія та Нідерланди домовилися про створення коаліції із закупівлі винищувачів для України

Британія та Нідерланди домовилися про створення коаліції із закупівлі винищувачів для України
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте в рамках саміту Ради Європи в Ісландії домовилися про роботу над створенням міжнародної коаліції з метою закупівлі винищувачів F-16 для України.

Джерело: BBC

Британія та Нідерланди домовилися про створення коаліції із закупівлі винищувачів для України

Прем'єр-міністр Сунак і прем'єр-міністр Рютте домовилися, що вони працюватимуть над створенням міжнародної коаліції для забезпечення України бойовим повітряним потенціалом, надаючи підтримку в усьому, від навчання українських пілотів до закупівлі винищувачів F-16, – йдеться в заяві.

Також наголошується, що «прем'єр-міністр підтвердив свою переконаність у тому, що законне місце України – в НАТО, і лідери погодилися з важливістю довгострокового надання союзниками допомоги в забезпеченні безпеки України, щоб гарантувати, що вони зможуть стримувати майбутні напади».

Своєю чергою, президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні заявив, що міжнародні візити принесуть Україні більше систем Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS.

Працюємо постійно над візитами, які принесуть іще можливостей, іще систем Patriot, IRIS-T, Crotale, Hawk, NASAMS. Знов і знов дякую і всім нашим партнерам у світі, хто допоміг нашій державі з відповідними системами захисту неба, – зазначив президент.

Коли це можливо

Він додав, що міжнародна допомога вартує багато «часу, енергії, аргументів, зустрічей, інформаційної роботи», але це дозволило Україні збудувати міцну систему ППО.

Це колосальна робота… І я дякую кожному і кожній, хто до неї залучений! На всіх рівнях. День за днем, місяць за місяцем наша команда діяла заради того, щоб у нас був захист неба. Колись ми чули, що Patriot – це нібито нереально. А зараз ось вони, Patriot, – додав Зеленський.

Зазначимо що після відвідин Сунака у Великій Британії в понеділок, 15 травня, президент України Володимир Зеленський заявив, що він «дуже позитивно» ставиться до створення «реактивної коаліції» у війні своєї країни з Росією.

Країни Заходу поки що відмовлялися надавати сучасні реактивні літаки, щоб допомогти Україні взяти командування в небі проти Росії. Однак у понеділок Сунак заявив, що Сполучене Королівство готується відкрити льотну школу для підготовки своїх пілотів. Водночас президент Франції Еммануель Макрон запропонував навчати українських пілотів-винищувачів, але виключив відправку військових літаків до Києва.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?