Британське видання назвало можливі сценарії початку Третьої світової війни
Категорія
Світ
Дата публікації

Британське видання назвало можливі сценарії початку Третьої світової війни

Британське видання назвало можливі сценарії початку Третьої світової війни
Джерело:  online.ua

Британське видання Daily Express проаналізувало гіпотетичні сценарії збройних конфліктів, які можуть призвести до глобального, планетарного військового зіткнення. 

Джерело: Daily Express.

Експерти визначили основні лінії протистояння та напруження, які існують в сучасному світі та подають короткий опис причин та можливих варіантів їх переростання в гіпотетичну Третю світову війну.

 Про можливість початку глобального протистояння широке коло експертів знову заговорило після вторгнення з боку Китаю 140 військових літаків у повітряний простір Тайваню та після укладення військового союзу між США, Австралією та Великою Британією.

США - Іран

Іран продовжує збагачувати уран для, як вважають представники США, створення ядерної зброї.

Наявність у Ірана ядерної зброї та засобів доставки може стати причиною початку військового протистояння між двома країнами.

В такому випадку, Іран може перекрити Ормузьку протоку, через яку перевозять понад 30 відсотків світової нафти, що втягне у вир війни всю планету.

Іран - Ізраїль

Давні супротивники, які ведуть опосередковані воєнні дії один проти одного. Так, Ізраїль тривалий час намагається створити антиіранську коаліцію за участі інших країн. Іран, в свою чергу, діє через т.зв. “ополченців” та інші недержавні утворення. Початком глобального світового протистояння може бути створення Іраном ядерної зброї - так само, як і у випадку зі США.

США - Туреччина

  Експерти видання вважають абсолютно реальним такий варіант розвитку подій, як війна між двома членами одного воєнного блоку, звинувачуючи в ймовірному конфлікті Президента Республіки Туреччина Реджепа Тайїпа Ердогана. Основною лінією розлому у відносинах між США та Туреччиною вважають курдське питання та свавільні рішення Ердогана в питаннях співпраці з Російською Федерацією.

Індія - Пакистан

Напруження та військові зіткнення навколо Кашміру тривають з часу поділу Британської Індії у 1947 році на Індію та Пакистан. Рано чи пізно, як вважають автори статті, це може стати початком глобального протистояння, враховуючи наявність у обох сторін ядерної зброї, та потужних сусідів (зокрема, Китай), які зацікавлені в ослабленні Індії та загальної дестабілізації в регіоні.

 Афганістан

Після виходу американських військ талібам вдалось миттєво підкорити всю територію країни і вигнати афганський уряд. Однак, незважаючи на запевнення талібів у зміні своїх поглядів і підходів, аналітики константують, що у методах керування таліби знов повернулись до тих, які використовувались в 1990-х роках. А отже, різке посилення радикальних ісламістських рухів кидає виклик мирному розвитку всього світу.

США - Китай

Останніми роками відносини між обома країнами дуже напружені.

“Торгівля є менш важливою проблемою для обох, оскільки вони продовжують боротися з коронавірусом, зростаючою загрозою в Афганістані та іншими більш поширеними конфліктами, але кожна країна продовжує конфліктувати з питань безпеки, сектора високих технологій та ідеології,” - підкреслюють експерти.

США - Північна Корея

Фундаментальна напруженість, що лежить в основі відносин США та КНДР, може призвести до бойових дій, стверджують автори видання.

Північна Корея і США давні супротивники з огляду на участь США у війні між комуністичною КНДР (яку активно підтримували СРСР і КНР) та Південною Кореєю в 1950-53 роках.

Наявність у корейського комуністичного диктатора ядерної зброї та засобів доставки ставлять під загрозу ядерного удару навіть територію США.

Читайте також:

  • Китай провів секретні випробування нової гіперзвукової ракети.

  • Радбез ООН збирається на засідання у зв'язку з ракетними випробуваннями Китаю.

  • Заблокований у Twitter і Facebook Трамп створює власну соцмережу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?