Китай провів секретні випробування нової гіперзвукової ракети
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай провів секретні випробування нової гіперзвукової ракети

Китай провів секретні випробування нової гіперзвукової ракети
Джерело:  online.ua

Китай запустив в рамках випробувань у суботу гіперзвукову ракету, здатну нести ядерну зброю, вона облетіла Землю на низькій орбіті, а потім її спрямували до цілі, «продемонструвавши передові космічні можливості, які застали зненацька розвідку США». Три людини, поінформовані в розвідувальних даних, заявляють FT, що хоча ракета і не потрапила в ціль, відстань до цілі була відносно малою - 32 кілометри. Експерти вважають, що розробки в цій сфері дуже показові.

Джерело: Financial Times

Йдеться про ракету-носій Китайської Народної Республіки Long March, про запуски якої країна зазвичай повідомляє, хоча останні, серпневі випробування трималися в секреті.
Представник Пентагону Джон Кірбі заявив, що не коментуватиме деталі звіту. Але він додав:

«Ми ясно дали зрозуміти, що стурбовані військовими можливостями, які Китай продовжує розвивати, здібностями, які тільки збільшують напруженість в регіоні і за його межами. Це одна з причин, чому ми вважаємо Китай своїм головним завданням».

Чим гіперзвукова ракета відрізняється від звичайної, балістичної

Поряд з Китаєм, над гіперзвуковими технологіями працюють також США, Росія і принаймні п'ять інших країн.

Гіперзвукові ракети, як і традиційні балістичні ракети, здатні доставляти ядерну зброю, можуть літати зі швидкістю, більш ніж в п'ять разів вищою за швидкість звуку.

Але балістичні ракети летять високо в космос по дузі, щоб досягти своєї мети, в той час як гіперзвукові летять по траєкторії низько в атмосфері, потенційно досягаючи мети швидше.

Що особливо важливо, гіперзвукова ракета маневрена, що ускладнює відстеження та захист від неї.

Здатність відслідковувати і знищувати гіперзвукові ракети залишається під питанням

У той час як такі країни, як США, розробили системи, призначені для захисту від крилатих і балістичних ракет, здатність відстежувати і знищувати гіперзвукові ракети залишається під питанням.
Згідно з недавнім звітом Дослідницької служби Конгресу США (CRS), Китай активно розвиває цю технологію, яку нині вважає важливою для захисту від досягнень США в області гіперзвукових і інших технологій.

Повідомляється, що випробування відбулося в зв'язку з наростанням напруженості між США і Китаєм і активізацією військової активності Пекіна біля Тайваню, союзної держави США, яку Пекін вважає відділеним сепаратистським регіоном власній території.

Випробування відбулося в зв'язку з наростанням військової активності КНР біля Тайваню

Нагадаємо, нещодавно Пекін направив близько 150 бойових літаків в зону протиповітряної оборони Тайваню. В результаті спрямованої на острів бойової техніки фіксується рекордна ескалація в тайванської сірій зоні.

У свою чергу глава Тайваню Цай Іньвень заявила, що острів буде і далі зміцнювати свою оборону, щоб ніхто не міг змусити його піти по шляху, прокладеному Китаєм, який не пропонує жителям острова ні свободи, ні демократії. Глава Бюро національної безпеки Тайваню Чиу Го-ченг назвав нинішню напруженість між країнами найгострішою за останні 40 років.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?