США, Британія та Австралія створили потужний військовий альянс для протистояння з Китаєм
Категорія
Світ
Дата публікації

США, Британія та Австралія створили потужний військовий альянс для протистояння з Китаєм

США, Британія та Австралія створили потужний військовий альянс для протистояння з Китаєм
Джерело:  online.ua

Уряди Сполучених Штатів, Великої Британії та Австралії узгодили створення нового військового альянсу, головною метою якого стане протистояння з Китаєм у Тихоокеанському регіоні планети.

Джерело: BBC

За оприлюдненими даними, новий договір щодо безпеки й оборони названо Aukus. Передбачається, що для Австралії він відкриє шлях до атомних підводних човнів з технологіями, якими володіють Сполучені Штати.

Також альянс передбачатиме використання штучного інтелекту, кібернетику й квантові технології.
Аналітики оцінили підписання договору як найбільш значне оборонне партнерство поміж згаданими країнами за останні десятиріччя. Західні демократії в цілому відзначали занепокоєність через мілітаристський натиск КНР у регіоні.

Згідно зі спільною заявою президента США Джо Байдена, а також прем’єр-міністрів Бориса Джонсона та Скотта Моррісона, нове партнерство спрямоване на “забезпечення безпеки та розвитку”.

Своєю чергою диппредставництво офіційного Пекіну у США заявило, що згадані країни живуть з “менталітетом часів холодної війни та ідеологічними упередженнями”.

Що відомо про Aukus

Попри наявність сталого й потужного альянсу між США, Британією та Австралією, новий пакт ще більше поглибить їхню оборонну співпрацю. Він буквально формалізує контакти між державами у відповідній галузі.

Формально у спільній заяві лідери не згадали напряму Китай, однак вони звернули увагу на захист спільних цінностей у регіоні.

“Це історична можливість для трьох країн з однодумцями і союзниками і партнерами захистити спільні цінності та сприяти безпеці та розвитку в Індо-Тихоокеанському регіоні”, - заявили вони.

Передбачається, що новітні підводні човни стануть надійним захистом проти амбіцій китайського уряду - той останніми роками відзначився провокуванням підвищеної напруги у спірних районах, а також профінансував розбудову де-факто власного військового флоту, що офіційно зветься береговою охороною.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?