Вступ України в НАТО залишається стратегічним для США та Європи – Волкер
Категорія
Політика
Дата публікації

Вступ України в НАТО залишається стратегічним для США та Європи – Волкер

Вступ України в НАТО залишається стратегічним для США та Європи – Волкер
Джерело:  online.ua

Альянс має почати говорити про "реальні речі" у питанні членства України в НАТО. Виконання Україною послідовних завдань може "змінити політичну динаміку" в окремих країнах-членах НАТО щодо питання членства. Таку заяву зробив експредставник Держдепартаменту США з питань України (2017-2019 рр.) Курт Волкер під час організованого Kyiv Post тематичного вебінару.

Джерело: Укрінформ

Волкер також зазначив, що приєднання України до Північноатлантичного альянсу залишається питанням стратегічного значення як для Європейського Союзу, так і для його основного трансатлантичного партнера – США.

"НАТО приймає рішення консенсусом, а це означає, що кожна країна-член має дати згоду, щоб було прийняте спільне рішення. А ми знаємо, що є багато європейських країн, які побоюються, що це (приєднання України до НАТО – ред.) буде провокативним кроком щодо Росії, що це втягне Альянс у конфлікт на Донбасі і що Україна недостатньо реформована і занадто корумпована. У нас є проблеми в межах НАТО зі знаходженням консенсусу для запрошення України стати членом", - заявив експредставник Держдепу.

Волкер констатував, що колишня і нинішня українська влада зробила чимало важливих кроків і виконала більшість необхідних критеріїв для членства в НАТО. Проте, на його думку, все впирається не стільки у виконання цих критеріїв, як у політичні питання.

Європейський чиновник переконаний, що Альянс має почати говорити про "реальні речі" у питанні членства України в НАТО. Виконання Україною послідовних завдань може "змінити політичну динаміку" в окремих країнах-членах НАТО щодо питання членства.

Україна і НАТО

З критичною оцінкою з цього приводу нещодавно виступили у Берліні. Кандидати в канцлери Німеччини Армін Лашет і Олаф Шольц не бачать перспективи членства України в НАТО і ЄС найближчим часом. Вони вважають, що потрібно бути чесними і реалістичними в цьому питанні, не надавати Києву порожніх обіцянок.

Утім, така можливість залишається теоретичною — українській стороні необхідно надалі реформувати державу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?