Зеленський звернувся до лідерів Німеччини з гострими питаннями про майбутнє України
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський звернувся до лідерів Німеччини з гострими питаннями про майбутнє України

Зеленський звернувся до лідерів Німеччини з гострими питаннями про майбутнє України
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський запитав кандидатів в канцлери Німеччини про вступ України в ЄС і НАТО, про гарантії безпеки, Північний потік-2, щоб зрозуміти їх реальне ставлення до нашої країни. Він також публічно дорікнув Ангелі Меркель за спробу відновити саміти ЄС-Росія.

Джерело: Офіс президента України

Відеозвернення Зеленського до кандидатів в канцлери Німеччини було записано в рамках дискусії на тему "Роль Німеччини в світі", організованої Мюнхенською конференцією з безпеки. У ній взяли участь: голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС), прем'єр-міністр федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія Армін Лашет, віце-канцлер - федеральний міністр фінансів Німеччини (Соціал-демократична партія Німеччини, СДПН) Олаф Шольц і співголова партії Союз 90/Зелені Анналена Бербок.

У відео він нагадав учасникам дискусії, що 26 вересня (вибори в Бундестаг - ред.) стане важливим днем не тільки для Німеччини, але йдля України. За словами Зеленського, Німеччина - ключовий партнер України, важлива сторона Нормандського формату і союзник нашої країни на шляху до європейської спільноти. Саме тому, пояснив президент, бачення майбутнього федерального канцлера щодо України є вкрай важливим як для всіх українців, так і для нього особисто.

Питання Зеленського кандидатам в канцлери Німеччини

Зеленський задав німецьким політичним лідерам, які претендують на посаду канцлера Німеччини, такі питання:

  • Чи згодні ви, що європейський проєкт не буде завершеним і повноцінним без України?

  • Чи згодні ви, що шлях України до Європи має бути дорогою з двостороннім рухом?

  • Від Революції Гідності, коли сотні українців віддали свої життя за європейський вибір, пройшло сім років. Чи не втомилася Європа так довго ховатися від питання членства України в ЄС? І чи не час від дипломатичних уникань перейти до чітких відповідей, умовам, крокам і термінам?

Український лідер нагадав, що зараз до кордонів України Росія стягнула 100 тисяч військових, яким в будь-який момент можуть наказати починати наступ. У цій ситуації всі європейські лідери підтримують надання Україні належних гарантій безпеки, але наша країна так і не є членом НАТО.

"Тому якщо ми не в НАТО, про які саме гарантії йдеться?" - запитав Зеленський.

Також Зеленський поцікавився у кожного кандидата на пост канцлера Німеччини думкою про проєкт "Північний потік - 2" - чи зміцнює він європейську безпеку, чи сприяє єдності континенту і чи не є цей проект пасткою для України і всієї Європи.

"Як ви думаєте, анексія Росією Криму та війна на сході України, понад 14 тисяч загиблих у війні на Донбасі і півтора мільйона людей, які змушені покинути свої будинки, - все це є достатніми причинами, щоб не розглядати всерйоз ідею відновлення самітів ЄС - Росія до відновлення територіальної цілісності України? ", - запитав на завершення своєї промови Зеленський і подякував німецьким політикам за чесні відповіді.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?