У Меркель відповіли на претензії України щодо Криму, зброї і НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Меркель відповіли на претензії України щодо Криму, зброї і НАТО

У Меркель відповіли на претензії України щодо Криму, зброї і НАТО
Джерело:  online.ua

Надання Україні Плану дії щодо членства в НАТО не зупинило б Росію від окупації Криму, а в НАТО не приймають Україну, оскільки всі бояться війни з Росією. Про це заявила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен у відповідь на претензії офіційного Києва.

Джерело: Дзеркало тижня

Чому Німеччина відмовляється поставляти зброю Україні

Дипломатка пояснила, чому Німеччина категорично відмовляється надавати зброю Україні для захисту від російської агресії. Вона каже, що німці обережно ставляться до питання надання зброї Східній Європі через виховання з ідеєю, що "німецької зброї тут ніколи не буде".

"Для Німеччини історично Східна Європа - особлива частина світу, ми всі були виховані з ідеєю, що німецьких солдатів, німецької зброї тут ніколи не буде. Ця ідея ніби в ДНК німців", - пояснила Фельдгузен.

Вона також розповіла, чому ж Німеччина продає багато зброї Єгипту та іншим країнам Близькосхідного регіону, які беруть участь в конфлікті в Ємені, і категорично спростувала "подвійних стандартів".

"Це не Східна Європа. Я говорю про історію, а вона ще сильно присутня в Німеччині в наших дискусіях, і ви ж бачите зараз ці суперечки про політику пам'яті. І ми дуже обережні в цих питаннях", - подчернул посол Німеччини в Україні.

Чому Німеччина не підтримує вступ України в НАТО

Говорячи про членство України в НАТО, Фельдгузен згадала про рішення Бухарестського саміту. За її словами, не тільки Франція і Німеччина були тоді проти надання Україні ПДЧ.

"НАТО - це консенсусна організація. Я думаю, що Україна має дуже впливових партнерів, які підтримують українські амбіції стати членом НАТО. Але це відбудеться не завтра, оскільки, як я вже сказала, це буде політичне рішення. У НАТО завжди були проблеми з країнами , де є війна. Звичайно. Адже одна з переваг НАТО - п'ята стаття Вашингтонського договору. І всі бояться бути з Росією в прямій війні ", - пояснила позицію Берліна німецька дипломатка.

Німеччина не відчуває провину за окупацію Криму Росією

Також Фельдгузен відповіла на заяву секретаря РНБО Олексія Данилова, який вважає, що Франція і Німеччина, які відмовили Україні і Грузії в ПДЧ в 2008 році, повинні нести відповідальність за агресію РФ і окупацію Криму.

"Плани щодо окупації Криму були в ящиках російської влади давно. Оскільки Україна перебувала в слабкому стані після Революції Гідності, РФ побачила можливість діяти і дуже швидко зреагувала. Адже було видно, що росіяни давно до цього готувалися. Був би ПДЧ, не було ПДЧ - це теж спекуляції. Але я особисто не думаю, що наявність ПДЧ якось зупинила б росіян ", - вважає посол.

Загроза нападу Росії на Україну після запуску Північного потоку-2

Що стосується ризиків нової агресії Росії проти України після запуску скандального газопроводу "Північний потік-2", то Фельдгузен вважає такі роздуми "спекуляціями". Вона заявила, що ніхто не знає планів Кремля.

"Міркувати, що Росія може напасти на Україну, якщо не буде газового транзиту, - це спекуляція. Ми не знаємо, відбудеться це чи ні", - заявила посол.

При цьому побоювання Польщі, України і країн Балтії про прямий військової загрози з боку Росії через ПП-2 вона назвала "реальними".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?