Брюссель б'є на сполох через можливість виходу Польщі із ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Брюссель б'є на сполох через можливість виходу Польщі із ЄС

Брюссель б'є на сполох через можливість виходу Польщі із ЄС
Джерело:  online.ua

Очільник "Європейської народної партії" Дональд Туск запропонував правлячій польській політичній силі "Право і справедливість" внести в Конституцію положення, яке унеможливить вихід Польщі з ЄС без рішення абсолютної більшості у парламенті.

Джерело:  Euractiv

Дональд Туск закликає змінити Конституцію Польщі, щоб унеможливити Polexit

Що важливо розуміти, в чинній Конституції Польщі наразі мовиться лише про правила приєднання до міжнародних організацій, однак не про правила виходу з них. За словами Дональла Туска, для виходу з ЄС може бути досить простого акта парламенту і підпису президента.

Окрім того, наголошується, що зміни в Конституцію неможливо внести без більшості у дві третини депутатів парламенту.

Варто звернути увагу на те, що перша реакція партії "Право і справедливість" на пропозицію була позитивною.

"Ми не говоримо ні. Насправді це цілком можливо", - прокоментував цю ідею чинний польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Не можна також не згадати про те, що нещодавно очільник політичної сили "Право і справедливість", віцепрем’єр Ярослав Качинський пояснив, що останні конфлікти з офіційним Брюсселем не означають можливого виходу Польщі з ЄС, однак Польща хоче "залишатись суверенною країною".

Що потрібно знати про вступ України в ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що західні країни використовують тему проблем із реформами, аби не визнавати своєї неготовності говорити про її членство.

“Хочу, щоб мене зрозуміли правильно – ми є прихильниками реформ і ми впроваджуємо реформи. Проте я відверто стомився від того, коли нас тримають на гачку реформ, щоб не визнавати правду – не Україна не готова до шляху до ЄС, а ЄС неготовий приймати Україну”, — вважає дипломат.

Він також прямо оцінив відносини блоку й Києва у поточному стані як “стратегічну невизначеність”.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський попередив Євросоюз і НАТО одночасно, що ці спілки будуть послаблені без України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?