Чехія розробляє програму для повернення українських біженців додому
Категорія
Світ
Дата публікації

Чехія розробляє програму для повернення українських біженців додому

Чехія розробляє програму для повернення українських біженців додому
Джерело:  online.ua

Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну.

Джерело: Radio Prague International

Що передбачає програма Чехії

Програма передбачає, серед іншого, надання допомоги та відшкодування частини витрат у випадку повернення до України.

Уряд Чехії планує визначитися з видом підтримки, на яку будуть виділені кошти, а потім запустити проєкт.

Про це йдеться у проєкті шостої поправки до закону, відомий як Lex Ukrajina, що стосується прав та обов'язків українських біженців у Чеській Республіці.

Поправка також продовжить надання тимчасового захисту на один рік, а саме до кінця березня 2025 року.

За даними МВС, у Чехії перебуває 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість із них жінки та діти.

Необхідно реагувати на зростаючий попит іноземців на допомогу у поверненні до України. Хоча ситуація в Україні багато в чому не задовільна, доречно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні, — заявили ініціатори поправки.

У документах, які супроводжують законопроєкт, вони зазначають, що розвиток подій ще не вказує на те, що війна незабаром закінчиться і біженці зможуть повернутися до України.

Скільки людей виїхало з України

Дані Агентства ООН у справах біженців станом на 23 травня свідчили, що більше 8,25 мільйона українців стали біженцями від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Понад 5,14 млн українців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

Згідно з опитуванням «Голос українців», проведеним PAQ Research спільно з соціологами Чеської академії наук, у червні повернутися додому хотіла чверть біженців.

Рік тому кількість охочих повернутися становила третину опитаних респондентів. Половина учасників опитування повідомила, що вони однозначно планують залишитись за кордоном.

Міграційна платформи EWL повідомляє, що станом на червень 2023 року, з Польщі в Україну планують повернутися 62% українців.

Читайте також:

  • Україна втратить 10% довоєнного ВВП, якщо жінки-біженки не повернуться — Bloomberg

  • Як насправді в Угорщині ставляться до українців — неочікувані результати дослідження

  • Як у Польщі маніпулюють ставленням до українців перед виборами — відповідь експертів

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?