Україна втратить 10% довоєнного ВВП, якщо жінки-біженки не повернуться — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна втратить 10% довоєнного ВВП, якщо жінки-біженки не повернуться — Bloomberg

Україна втратить 10% довоєнного ВВП, якщо жінки-біженки не повернуться — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Для економічного відновлення України потрібно, аби додому повернулися жінки-біженки. Якщо не вдасться переконати будь-яку з 2,8 мільйонів жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного валового внутрішнього продукту.

Джерело: Bloomberg

Україні потрібно повернути жінок-біженок

Видання зазначає, що ціна опору України була руйнівною. Якщо понад шість мільйонів біженців не повернуться в Україну, частина цієї шкоди буде постійною.

68% українських біженців – жінки і якщо не вдасться переконати будь-яку з 2,8 мільйонів жінок працездатного віку повернутися, це коштуватиме Україні 10% річного довоєнного ВВП.

Це 20 мільярдів доларів на рік у гіршому випадку. Це легко перевищує чотирирічний пакет допомоги Україні, запропонований Європейським Союзом, вартістю 12,5 мільярдів євро щорічно (13,9 мільярдів доларів).

Видання зазначає, що ще до війни найслабшою ланкою в економіці України була її демографія, з коефіцієнтом народжуваності лише 1,2, одним із найгірших у Європі.

Десятки тисяч убитих солдатів і цивільних осіб, а також ще більша кількість поранених або травмованих, які не можуть працювати, ще більше зменшують кількість споживачів і робочої сили, які є незамінними для відновлення.

Скількох працівників не вистачає Україні

Міністерство економіки каже, що Україні не вистачає 4,5 мільйона працівників та підприємців, необхідних для досягнення мети уряду подвоїти розмір економіки до 2032 року.

Уряд працює над стимулами для повернення жінок до робочої сили, включаючи нове законодавство про працю, спроби зменшити гендерну різницю в оплаті праці та гранти, щоб допомогти подружжям тих, хто воює на фронті, розпочати бізнес.

Офіційне опитування 7000 українських біженців у Німеччині, опубліковане 12 липня, показало, що 44% мають намір залишитися там на кілька років або назавжди, що на 5% більше, ніж минулого літа. Три чверті відвідували або закінчили курси німецької мови, що є важливою передумовою для роботи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?