З сімей українських біженців в Європі кілька десятків разів вилучали дітей — омбудсмен
Категорія
Світ
Дата публікації

З сімей українських біженців в Європі кілька десятків разів вилучали дітей — омбудсмен

З сімей українських біженців в Європі кілька десятків разів вилучали дітей — омбудсмен
Джерело:  online.ua

Офіс українського Омбудсмена наразі зафіксував кілька десятків фактів вилучення українських дітей із сімей біженців у європейських країнах.

Джерело: Укрінформ

У Європі з сімей українських біженців вилучають дітей

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що частою причиною вилучення дітей з сімей за кордоном є те, що у країнах ЄС не визнають опікунів, які мають офіційний статус в Україні.

Випадки, на наш погляд, порушення прав громадян України є. І я в першу чергу звертаюся до своїх партнерів-омбудсманів цих країн. Ми навіть окремо пропрацювали з однією країною юридичний документ, який дозволяє втручатися у цю ситуацію нашим спільним групам, — сказав омбудсмен.

Утім, у деяких країнах розуміють, у якій ситуації опинилися українці, та не порушують це питання або просто допомагають біженцям вижити.

Дмитро Лубінець наголошує, що в Офісі Уповноваженого добилися того, що за кордоном перестали фізично забирати дітей з українських родин.

Деяким родинам, де дітей вилучили, Офіс Омбудсмена наразі допомагає їх повернути та разом приїхати назад в Україну.

В ОБСЄ визнали порушення Росією прав примусово депортованих з України дітей

У звіті ОБСЄ визнається порушення Росією прав примусово вивезених з України дітей.

Зокрема, у звіті організації розглядаються різні випадки примусової депортації росіянами українських дітей.

І хоча аналітики ОБСЄ не змогли встановити точну кількість примусово вивезених з України дітей, це факт масштабної депортації ніким не заперечується.

Українські офіційні особи повідомили експертам ОБСЄ, що, за їхніми оцінками, кількість викрадених дітей становить від 200 тис до 300 тис.

Мали місце численні і пересічні порушення прав дітей, депортованих до РФ. РФ не тільки неодноразово явно порушувала найкращі інтереси цих дітей, а й заперечувала їхнє право на ідентичність, право на сім’ю, право на возз’єднання з сім’єю, а також порушувала їхні права на освіту, доступ до інформації, право на відпочинок, дозвілля, ігри, розваги та участь у культурному житті й мистецтві, а також право на думку, совість і релігію, право на здоров’я, право на свободу та безпеку, — зазначають автори звіту.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?