Чехія звинуватила РФ в остаточному знищенні відносин
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія звинуватила РФ в остаточному знищенні відносин

Чехія звинуватила РФ в остаточному знищенні відносин
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш заявив, що команда очільника Кремля Володимира Путіна остаточно знищила відносини з його країною, організувавши вибухи на складах зі зброєю.

Джерело:  denik.cz

В чому Чехія звинувачує РФ

"Те, що відбулося - обурливо. Росія мала можливість виправити ситуацію, але не скористалася нею. Москва зруйнувала наші взаємини, які зараз досягли точки замерзання. Чехія зацікавлена в справедливих відносинах з Росією як між двома суверенними державами", - поскаржився Андрій Бабіш.

Прем'єра Чехії також наголосив, що після завершення наступного засідання Європейської ради його команда розраховує на жорстку реакцію країн Євросоюзу на вибухи у Врбетіце.

"7 травня відбудеться Європейська рада, де я звернуся до наших партнерів, щоб висловити солідарність. Упевнений, що від них буде чітка реакція, і вона не обмежиться усними заявами. Я думаю, що цього чекає не тільки уряд, а й усі громадяни Чехії", - підкреслив політик.

Бабіш порівняв інцидент у Врбетіце з отруєнням Сергія і Юлії Скрипаль в британському Солсбері в 2018 році.

"Це був напад на члена НАТО і ЄС, великий або маленький, на мій погляд, не повинно мати значення. У справі Скрипаля Британію підтримали 16 держав, які вислали 33 російських дипломатів. Основна відмінність полягає в характері атаки і часу. Звичайно, можуть виникнути питання, чому ми заявили про Врбетіце тільки через сім років", - наголосив він.

Як стверджує Андрій Бабіш, спецслужби пояснили такий довгий термін пошуком доказів і їх підтвердженням.

Що відомо про конфлікт між Чехією та РФ

Офіційна Прага ухвалила рішення зрівняти кількість співробітників російського посольства у Чехії з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російської дипмісії.

Влада Чехії вже встигла вислати 18 російських дипломатів, вони покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?