Україна потужно відповіла на скандальну висилку українського консула з Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна потужно відповіла на скандальну висилку українського консула з Росії

Україна потужно відповіла на скандальну висилку українського консула з Росії
Джерело:  online.ua

17 квітня в МЗС України ухвалили рішення вислати старшого дипломата посольства Росії в Києві. Він повинен покинути країну протягом 72 годин. Ці заходи стали відповіддю на скандальну провокацію Росії з висилкою українського консула.

Джерело: МЗС України

У дипвідомстві підкреслили, що російська сторона продовжує провокації проти співробітників дипустанов України. У МЗС висловили рішучий протест через неправомірне затримання українського консула посольства України в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка і рішення Росії вислати його з країни протягом 72 годин.

"Такі дії російської влади грубо порушують Віденську конвенцію про дипломатичні зносини від 1961 року і Віденську конвенцію про консульські зносини з 1963 р і ще раз підтверджують обраний Росією курс на подальше загострення з Україною. У відповідь на зазначену провокацію старший дипломат посольства Росії в Києві повинен покинути територію України протягом 72 годин, починаючи з 19 квітня ", - підкреслили в МЗС України.

Затримання і висилка українського консула з Росії

Українського консула затримали співробітники ФСБ РФ в Санкт-Петербурзі 16 квітня нібито "при отриманні інформації закритого характеру в ході зустрічі з громадянином РФ". У Міністерстві закордонних справ України розкрили подробиці затримання Олександра Сосонюк - у відомстві зазначили, що це було фактично напад.

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін уточнив, що росіяни під час затримання Сосонюк вдали, що нібито не дізналися представника українського консульства. Російські силовики в свою чергу стверджують, що консул нібито "шукав бази даних на громадян РФ" і "цікавився житловими прописками, даними ФСБ і базою даних кримінальних справ".

У МЗС України назвали затримання українського консула черговою провокацією з боку Росії, на яку послідує негайна відповідь.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?