Чеський спецназ затримав п'ятьох агентів Кремля, що воювали на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Чеський спецназ затримав п'ятьох агентів Кремля, що воювали на Донбасі

Чеський спецназ затримав п'ятьох агентів Кремля, що воювали на Донбасі
Джерело:  online.ua

У ніч на 21 квітня Національна центр протидії організованій злочинності Чехії провів масштабну спецоперацію по країні, в ході якої були затримані мінімум п'ятеро людей, які воювали на Донбасі на боці бойовиків. Їх найняли співробітники ГРУ РФ, які працювали в посольстві Росії в Празі під виглядом дипломатів.

Джерело: чешське видання Respekt

Чеські ЗМІ повідомили, що сотні поліцейських по всій Чехії провели рейд по країні і перевіряли громадян країни, які пов'язані з деякими воєнізованими формуваннями. Під час спецоперації затримали щонайменше п'ять членів воєнізованих формувань - вони брали участь в бойових діях на Донбасі на стороні окупаційних сил РФ. Один із затриманих вже розповів, що був найнятий співробітниками Головного розвідувального управління РФ, які працювали в посольстві Росії в Празі і вже вислані з Чехії.

Тим часом Aktualne уточнює, що чеські спецслужби з'ясували, що співробітники Головного управління Генштабу РФ, які працювали в російському посольстві в Празі, підбирали підходящих для вербування людей на заходах, що проводяться навколо пам'ятників і могил солдатів Червоної Армії.

Поліція Чехії стверджує, що зв'язку між новими затриманнями і операціями по розкриттю агентів Кремля, які причетні до вибухів складів зброї під Врбетіце в 2014 році, немає. При цьому представник NCOZ Ярослав Ібегей відмовився розкрити деталі операції, додавши, що таку інформацію пізніше надасть Верховна прокуратура. Поки ведеться розслідування.

Дипломатичний скандал між Чехією і Росією - що відомо

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СВР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році, в результаті яких було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули дві людини.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася жорсткішою, ніж очікувалося. Уряд вже прийняв рішення виключити російську державну компанію Росатом з майбутнього тендеру на добудову атомної електростанції Дуковани, який оцінюється майже в 6,5 млрд доларів.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучим відповіддю за вибух в Вребетіце.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?