Чехія заявила про готовність вислати всіх російських дипломатів
Категорія
Політика
Дата публікації

Чехія заявила про готовність вислати всіх російських дипломатів

Чехія заявила про готовність вислати всіх російських дипломатів
Джерело:  online.ua

На тлі гучного політичного скандалу, пов'язаного з причетністю російських спецслужб до вибухів на складах зброї в Врбетіце, Чехія готова вислати всіх російських дипломатів. Офіційна Прага задумалася про повний перезапуск відносин з Москвою.

Джерело: заява глави МЗС Чехії Яна Гамачека в Facebook

Міністр закордонних справ Чехії попередив Росію, що Прага готова до всього. Він зазначив, що влада Чехії очікувала дещо інший реакції від російської сторони після викриття агентів ГУР РФ.

"Очікував трохи іншої реакції від російської сторони, але добре. Ми повинні поетапно це зробити. Сьогодні був Росатом, який не зрадіє. А нам доводиться проводити консультації з іншими варіантами. Я готовий до всього. Навіть до побудови відносин з самого початку. Це означає, що ми відправимо їх усіх додому ", - заявив Гамачек.

Чеське видання Seznam з посиланням на джерела тим часом повідомляє, що вже 21 квітня Чехія вишле ще кілька російських дипломатів. Для оголошення цього рішення в МЗС Чехії вже викликали посла РФ в Празі Олександра Зміївського.

Депутати Чехії вимагають компенсації від Росії за вибухи в Врбетіце

Також чеські ЗМІ повідомляють, що палата депутатів парламенту Чехії прийняла постанову з закликом уряду вимагати від Росії фінансову компенсацію за збиток від вибухів на військових складах в селі Врбетіце в 2014 році. Крім того депутати вимагають ще більше скоротити російське дипломатичне представництво в країні.

У Держдумі РФ вже відреагували на заяви Чехії про компенсацію за вибухи. Вимоги чеських депутатів там назвали "продовженням політичної вакханалії". У команді президента Росії Володимира Путіна стверджують, що немає ніяких доказів причетності російських спецслужб до вибухів, тому говорити про виплату компенсації просто смішно. Москва закликає Прагу почати діалог для зняття напруги.

Дипломатичний скандал між Чехією і Росією - що відомо

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СЗР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в Врбетіце в 2014 році, в результаті яких було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули дві людини.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася жорсткішою, ніж очікувалося. Уряд вже прийняв рішення виключити російську державну компанію Росатом з майбутнього тендеру на добудову атомної електростанції Дуковани, який оцінюється майже в 6,5 млрд доларів.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучою відповіддю за вибух в Вребетіце.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?