Влада Праги вимагає від Москви повернути окуповану землю під російським посольством
Категорія
Світ
Дата публікації

Влада Праги вимагає від Москви повернути окуповану землю під російським посольством

Влада Праги вимагає від Москви повернути окуповану землю під російським посольством
Джерело:  online.ua

Влада Праги закликала уряд Чехії почати переговори з Росією про повернення частини парку Стромівка, яку займає російське посольство. Цю землю окупували радянські солдати ще в 1963 році.

Джерело: Twitter глави адміністративного району "Прага 7" Яна Чіжинського.

"Міська рада Праги закликала уряд Чеської Республіки провести переговори зі зміни розміру посольства Російської Федерації до вторгнення військ Варшавського договору 21 серпня 1968 року. Через 53 роки окупація частини Стромівки урядом Російської Федерації повинна остаточно закінчитися", - написав Чіжинській.

Росія окупувала частину парку в Празі 53 роки тому - що відомо

Чеські ЗМІ повідомляють, що мова йде про частину празького парку Стромівка загальною площею близько 50 тисяч кв. метрів, який належить Чеській Республіці. Під час вторгнення радянські війська зайняли Стромівку і розбили там свій табір. Пізніше окуповану територію зайняло посольство СРСР, а й після розпаду Радянського союзу і виходу радянських військ з Чехії в 1991 році територія так і не повернулася в користування міста.

На території, що звільниться, міська влада Праги планує відновити зелені насадження, які знищили заради розширення кількості паркувальних місць для російських дипломатів.

Що відомо про дипломатичний скандал між Чехією і Росією

  • Чехія вислала 18 дипломатів посольства Росії в Празі. Як виявилося, вони є співробітниками Головного управління Генштабу РФ і СЗР РФ. Їх підозрюють в причетності до вибухів на складах зброї в 2014 році.

  • Росія у відповідь вислала 20 чеських дипломатів, в числі яких заступник посла Чехії в РФ.

  • Чеський уряд готує жорстку відповідь Росії, оскільки реакція Москви виявилася більш жорсткою, ніж очікувалося.

  • США і НАТО підтримали Чехію на тлі гучного дипломатичного скандалу, пов'язаного з висилкою російських дипломатів-диверсантів з Праги. Пригрозили Росії рішучою відповіддю за вибух в Вребетіце.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?