Співробітники ГРУ РФ готували вибухи у Чехії — Bellingcat
Категорія
Світ
Дата публікації

Співробітники ГРУ РФ готували вибухи у Чехії — Bellingcat

Співробітники ГРУ РФ готували вибухи у Чехії — Bellingcat
Джерело:  online.ua

Іноземним журналістам-розслідувачам вдалося дізнатися, що у підготовці вибухів на складах в Чехії брали участь як мінімум шість агентів ГРУ РФ з підрозділу 29155.

Джерела:  BellingcatRespekt

Що відомо про підготовку Росією вибухів у Чехії

Розслідувачі стверджують, що ця диверсія проходила під особистим наглядом командира загону генерал-полковника Андрія В. Авер'янова, який повернувся в Москву через декілька годин після вибуху в Врбетіцах.

За словами журналістів, останній має прямі зв'язки з керівництвом ГРУ і керівною адміністрацією.

"Деякі члени групи 29155 прибули до Чехії протягом через сусідні країни, а також з підготовчої місії зі Швейцарії. Перші два члени підрозділу прибули окремо на початку 2014 року. Спочатку Сергій Федотов прибув до Праги 26 січня 2014 року, і раніше Bellingcat, The Insider і Respekt впізнали його під справжнім ім'ям як Денис В'ячеславович Сергєєв. Він є третім нападником на подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері у 2018 році", - йдеться в повідомленні.

Вказано, що Сергєєв повернувся з Праги до Росії за тиждень, 2 лютого 2014 року. Через два тижні в Прагу прибув інший член загону 29155 Єгор Гордієнко (він подорожував під прикриттям як Георгій Горшков), який пробув там тиждень і покинув країну 24 лютого 2014 року.

Що важливо розуміти, саме Сергєєв і Гордієнко приїхали в Болгарію роком пізніше - в той час, коли у Еміліана Гебрева, відомого болгарського торговця зброєю, з'явилися симптоми, що нагадують отруєння. Пізніше з'ясувалося, що ГРУ намагалося його отруїти.

11 жовтня 2014 року в Австрію прибув співробітник підрозділу - Ніколай Єжов. Він також подорожував під вигаданим ім'ям - і одночасно з Єжовим агенти Анатолій Чепіга і Олександр Мішкін прилетіли з Росії в Європу і приземлилися в Празі. В цей же час ще двоє із загону 29155 перебралися в Європу під справжніми іменами Олексій Капінос і Євген Калінін.

"Гіпотеза полягає в тому, що Єжов забрав Авер'янова на орендованій машині в Відні, і вони обидва поїхали до Острави, де зустрілися з Чепігою і Мішкіним, щоб допомогти їм підготуватися до операції. У Авер'янова в цей час був вимкнений мобільний телефон, він включився в другій половині дня 16 жовтня, тобто після вибуху в Врбетіцах", - пишуть видання.

Журналісти також стверджують, що у момент вибуху Чепіга і Мішкін відправлялися до Відня рейсом "Аерофлоту" в Москву. Літак вилетів о 10:05 ранку. У той же день до Відня повернулися також Авер'янов і Єжов.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?