Чи може МКС видати ордер на арешт Лукашенка — прогноз експерта
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи може МКС видати ордер на арешт Лукашенка — прогноз експерта

Чи може МКС видати ордер на арешт Лукашенка — прогноз експерта
Джерело:  online.ua

У майбутньому Міжнародний кримінальний суд справді може видати ордер на арешт нелегітимного президента РБ Олександр Лукашенка. Такий прогноз озвучив з аступник очільника Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі та керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

МКС може взятися й за Лукашенка

За словами білоруського опозиціонера, наразі уже триває розгляд, який розпочав прокурор Міжнародного кримінального суду.

У рамках цієї справи встановлюються посадові особи, які підозрюються у скоєнні воєнних злочинів.

Одним із підозрюваних може стати Лукашенко. Для цього є відповідні документи, факти, матеріали.

Що важливо розуміти, оцінка цих фактів та матеріалів є абсолютною прерогативою прокурора МКС в Гаазі, оскільки лише він може дати оцінку: ці докази є достатніми чи ні.

Наші юристи вважають, що цих доказів абсолютно достатньо, щоб говорити про включення до слідства Лукашенка як підозрюваної особи. Якщо він входить до цього слідства як підозрювана особа, наступний факт – це видача ордера на арешт. Але, знову ж таки, це рішення прокурора Хана. Ми не маємо права з вами ні тиснути на нього, ні переконувати його. Він оцінюватиме на підставі фактології.

Доказової бази для притягнення Лукашенка до відповідальності вистачає

Павло Латушко звертає увагу на те, що дуже багато організацій наразі допомагають білоруській опозиції збирати цю інформацію.

До цього процесу долучилися навіть незалежні розслідувачі.

Не можна також забувати про той обсяг роботи, який уже виконав Офіс Генерального прокурора України.

Якщо ми все це з вами закумулюємо — то доказової бази у нас буде набагато більше. А рішення процесуально-правове ухвалюватиме прокурор у Гаазі. Це наша ціль. А як другий етап ми бачимо надання звіту про злочини проти людяності, які здійснює режим Лукашенка щодо білоруського народу. У нас теж є достатньо доказів. Ми запропонуємо чіткі правові інструменти Міжнародному кримінальному суду, як притягнути Лукашенка до відповідальності. Але рішення вже за Прокурором. Я сподіваюся, що його буде ухвалено.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?