Чи варто робити тести на антитіла до коронавірусу — чітка відповідь вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи варто робити тести на антитіла до коронавірусу — чітка відповідь вчених

Чи варто робити тести на антитіла до коронавірусу — чітка відповідь вчених
Джерело:  online.ua

Тести на антитіла до коронавірусу неінформативні і безглузді - вони не показують рівень імунітету людини до Covid-19. Експерти стверджують, що витрачати гроші на цей аналіз не варто, і пояснюють чому.

Джерело: ВВС

Тести на антитіла до коронавірусу широко популярні серед українців, які за допомогою цього аналізу намагаються дізнатися про рівень імунного захисту як після перенесеного захворювання, так і після вакцинації. Але виявляється, це безглуздо. На сайті американського регулятора CDC зазначено, що для діагностики інфекції ці тести не підходять, оскільки для вироблення антитіл організму необхідно після зараження до 3 тижнів. Там же пояснюється, що концентрація антитіл до коронавірусу в крові у вже перехворілих або вакцинованих людей має дуже опосередкований стосунок до рівня імунного захисту від Covid-19.

Тести на антитіла до коронавірусу - як вони працюють

Молекулярний біолог Костянтин Андрєєв, співробітник Медичного інституту Північно-Західного університету США, пояснює, що наявність антитіл до коронавірусу - це лише половина картини, оскільки є ще клітинна імунна відповідь, яка зберігається довше і її ніякий тест на антитіла не визначить. Він пояснює, що навіть при низькому рівні антитіл може бути високий клітинний імунітет.

За словами експерта, якщо тест на антитіла показав їх наявність в організмі, то це не означає, що людина надійно захищена від коронавіруса. Він пояснює, що перша доза вакцини, наприклад, може спровокувати різкий сплеск рівня антитіл, але імунітет при цьому буде слабким і зміцніє, тільки коли в роботу вступлять інші захисні механізми організму.

Біолог запевняє, що цінність результатів тесту на антитіла - вельми сумнівна, цей аналіз не підходить ні для діагностики інфекції, ні для її лікування, ні для профілактики Covid-19.

"Це повна нісенітниця. Зрозуміло, що комусь хочеться, щоб всі ми тестувалися і прищеплювалися кожні півроку, а краще місяць. Але немає таких даних. Це просто бізнес", - підкреслює експерт.

Особливості тестів на антитіла до коронавірусу

Вчені попереджають, що дані тести можуть виявити тільки ті антитіла, що залишилися після перенесеної інфекції, але не після щеплення, чим тільки вносять плутанину і підвищують ризик помилкової інтерпретації результатів. Також тести можуть давати помилково позитивний результат за рахунок так званої крос-реакції, прийнявши за імунітет до Covid-19 трохи схожі за формою антитіла, що залишилися після звичайної застуди.

Експерти вважають, що такі тести не тільки не приносять користі, а й небезпечні для людей, оскільки дають людині ілюзію захисту без всяких на те підстав. Адже, побачивши наявність антитіл в аналізі, багато хто дозволяє собі порушувати обмежувальні заходи і тим самим наражає себе на небезпеку.

Важливо відзначити, що вчені поки не можуть підтвердити, що антитіла, вироблені організмом у відповідь на зараження або щеплення від Covid-19, будуть такими ж ефективними проти нових варіантів вірусу - і як довго це триватиме. Вони попереджають, що нові мутації ковіда зможуть обходити вже сформований у людей імунний захист - і цей процес, як кажуть експерти, вже почався.

"Сьогодні єдине, що взагалі має сенс робити - з наукової точки зору, - це піти і швидше зробити щеплення від вірусу", - підкреслюють вчені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?