Вчені провели дослідження, аби з'ясувати витривалість COVID-19 в умовах низької температури. Приводом для нього стала інформація про перенесення інфекції нібито в партіях замороженої їжі, зокрема морепродуктів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на статтю, яку поки що оприлюднив портал попереднього видання BioRxiv.org.
Згідно з висновками фахівців з Сингапура й Ірландії, в окремих регіонах, де виявили нові спалахи COVID-19, ймовірніше, не до кінця його побороли — вірус може поширюватися ще не встановленими шляхами.
Новий коронавірус здатний виживати до 4 годин на поверхні з міді, до доби на картоні й не більше трьох днів на поверхні зі сталю чи пластику — все це за температури від 21 до 23 градусів Цельсія.
Вчені вирішили помістити COVID-19 в більш екстремальні умови. Три "партії" зберігали в умовах 4 градусів, мінус 20 градусів та мінус 80. Зразки перевіряли у перший, другий, п'ятий, сьомий, 14-й та 21 дні.
"Титр SARS-CoV-2 залишався постійним при плюс 4 С, мінус 20 C і мінус 80 C протягом усього експерименту. Інфекційність зберігалася протягом трьох тижнів як в охолоджених (плюс 4 C), так і в заморожених (мінус 20 C і 80 C) зразках", - резюмували дослідники.
За їх словами, навіть Всесвітня організація охорони здоров'я не зафіксувала ймовірності зараження COVID-19 через їжу. Утім, нові наукові результати не можна ігнорувати, адже продукти справді можуть потрапляти до регіонів, які вже подолали епідемію.
Як повідомляв ONLINE.UA, американські фахівці оголосили про успіх в розробці синтетичних наноантитіл проти коронавірусу COVID-19. Їх можна використовувати у спреях чи інгаляторах для запобігання зараженню.