Чи впливає генетика на появу зайвої ваги — відповідь вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чи впливає генетика на появу зайвої ваги — відповідь вчених

Чи впливає генетика на появу зайвої ваги — відповідь вчених
Джерело:  online.ua

Ожиріння — доволі серйозна проблема, з якою стикаються люди у різних куточках світу. Вона псує не лише зовнішній вигляд, а є також викликом для психологічного стану та безпосередньо здоров'я.

Джерело:  Obesity Medicine Association

Чи впливає генетика на появу зайвої ваги

Згідно з даними іноземних науковців, з генетикою пов'язані 30 – 70% випадків ожиріння, в яких можуть бути задіяні понад 50 генів. Насамперед йдеться про ген FTO (fat mass and obesity associated).

Що важливо розуміти, він зустрічається майже у 43% населення.

Через FTO людина стикається з такими неприємними проблемами:

  • підвищений рівень голоду;

  • важко досягнути ситості;

  • споживання більшої кількості калорій;

  • зниження контролю над прийомами їжі (наприклад, компульсивне переїдання – розлад харчової поведінки, при якому людина часто і багато їсть і не може зупинитись);

  • схильність до малорухливого способу життя;

  • схильність до накопичення жиру.

Також були зафіксовані випадки, коли ожиріння спровоковували зміни в гені MC4R, що регулює апетит.

Фото — unsplash.com

Окрім того, наголошується, що до ожиріння можуть призводити мутації у гені лептину, який дає сигналу мозку про ситість).

Що важливо розуміти, поки науковців ще не навчилися успішно боротися з усіма генетичними дефектами, які стають причиною появи зайвої ваги.

Гени також впливають на худорлявість теж має генетичний зв'язок

2 роки тому науковці з Кембриджу організували масштабне дослідження, під час якого вирішили порівняти ДНК приблизно 14 000 осіб: 1622 худих людей, 1985 людей з важким ожирінням і 10 433 з нормальною вагою.

Як вдалося з'ясувати, у худорлявих людей менше генів, які спровоковують набір жирової маси. Це підтверджує той факт, що вони худі від природи, а не тому, що мають більше сили волі для того, щоб відмовитися від шоколадки або вийти вранці на пробіжку.

Це знайшло підтвердження і в інших дослідженнях, наприклад, близнюків, вихованих окремо, і тих, які жили разом. Великої різниці між ними не було: спадковість ожиріння коливалася на рівні 60 – 90%.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?