Чи введе Молдова санкції проти ватажків Придністров'я — відповідь ексміністра оборони
Категорія
Політика
Дата публікації

Чи введе Молдова санкції проти ватажків Придністров'я — відповідь ексміністра оборони

Чи введе Молдова санкції проти ватажків Придністров'я — відповідь ексміністра оборони
Джерело:  online.ua

Бригадний генерал, колишній міністр оборони Молдови у 2009-2014 рр. Віталій Марінуца  розповів, чи буде Молдова запроваджувати обмеження щодо осіб, які очолюють так звану "ПМР" та чи передбачене для них покарання.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Санкції проти ватажків "ПМР"

Марінуца зазначав, що на території Придністров’я активно розвивається контрабанда та чорний бізнес, але ніякого покарання та санкцій за це досі не передбачалося.

Він припустив, що це може бути пов’язано з тим, що уряд Молдови до цього думав таки сісти за стіл переговорів з так званими лідерами Придністров'я, які є маріонетками Кремля.

Також Марінуца додав, що бізнес не може розвиватися і зміцнюватися тільки під впливом Придністров’я, тому припускає, що, скоріш за все, у власників таких бізнесів є “контакти” в Молдові, які можуть бути зацікавлені в підтримці такого нелегального бізнесу.

 Я сподіваюся, що зараз новий уряд, після вступу у силу закону про сепаратизм, почне по-іншому дивитися на так званих лідерів та бізнесменів, які розвиваються в Придністров'ї, на їхні дії, на те, як вони циркулюють та куди рухаються, - сказав він.

Також ексміністр оборони підкреслив “двоякість” правил в’їзду, оскільки так звані “офіційні особи” Придністров’я можуть вільно приїжджати до Молдови й перебувати там, а йому, як колишньому міністру оборони Молдови, в’їзд до Придністров’я заборонений.

Марінуца виразив надію, що скоро ситуація зміниться накраще.

Я думаю, що наразі вже повинні вживатися заходи, щоб їх (ватажків Придністров’я - ред.) “затиснути в лещата”, враховуючи їхнє ставлення до Молдови та війни в Україні.

Закон про сепаратизм

У Молдові в лютому 2023 року прийняли у другому читанні законопроєкт, який містив статтю “Сепаратизм”.

Вона передбачає кримінальне переслідування та покарання за спроби відокремити частину території Молдови із порушенням положень національного законодавства чи міжнародних договорів.

Марінуца підтримав цей закон, та сказав, що його потрібно було прийняти ще 30 років тому.

Він наголосив на важливості роз’яснення владою того, “що таке сепаратизм, як з ним боротися, хто є сепаратистом та що за це передбачається.”

Ексміністр переконаний, що цей закон повинен бути застосований стосовно “лідерів” Придністров’я.

 Я думаю, що ухвалення цього закону стане важелем для нашої судової системи та для наших політиків для того, щоб боротися із сепаратизмом у майбутньому, - сказав Марінуца.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?