Чиновники-амеби і величезні відкати: переселенець прояснив велику проблему в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Чиновники-амеби і величезні відкати: переселенець прояснив велику проблему в Україні

Чиновники-амеби і величезні відкати: переселенець прояснив велику проблему в Україні
Джерело:  online.ua

Головною причиною невирішенності проблеми з житлом для переселенців з Донбасу  виявилась криза управління і корумпованість влади.

Про це в інтерв'ю ONLINE.UA розповів громадський активіст, учасник АТО Костянтин Ільченко.
«Програму з переселенцям повинна робити місцева виконавча влада. Тобто, не депутати, а виконком — якщо він зацікавлений, щоб на території побудували житло для переселенців. А в цій системі — просто криза управління!» — підкреслив він.
За словами активіста, «на місцевому рівні депутати кажуть: "Бери землю, будь ласка!", і гроші в Кабміні для цього є».
«Ми розуміємо, що ця система — корумпована, в будь-якому випадку, там проходять грошові потоки. Знайомі бізнесмени намагалися розвідати ситуацію. Знаю випадки: бізнесмени приїжджали до чиновника, говорили прямо: "Давай зараз ти щось отримаєш, зробимо проект, поїдемо його пролоббіюємо, потім прийдуть гроші з Києва, почнемо будувати — ще щось тобі буде. Зроби, будь ласка!" На виході — нуль! Я просто вражений: сидять амеби якісь, нічого не хочуть, не розуміють, чим вони повинні займатися! Ось це перший момент», — розповів Ільченко.
Ще однією проблемою є «будівельні компанії, які, по ідеї, повинні битися за подібні замовлення».
«Я нещодавно говорив з одним маститим товаришем, переконував його: "Чого ти сидиш? Гроші є, можливості є. Прийди сам домовся з цим чиновником, сам, зрештою, напиши цю програму!" А він відповідає: "А навіщо мені це? Ті розцінки, які будуть закладені в програму — вони не те, що до долара не адаптовані, вони взагалі не мають відношення до реального життя. У нашій системі, щоб заробити, потрібно обов'язково вкрасти!" — розповів активіст.
Ільченко також переповів історію, повідану йому бізнесменом: «Прийшов до губернатора однієї із східних областей і запропонував побудувати будиночки. Так і сказав: заробити нічого не хочу, красти не буду. А просто хочу вийти "по нолям" і взяти на себе політичну відповідальність, потім сказати: "Ці будинки для людей я збудував!".
У відповідь губернатор сказав бізнесмену: «Немає проблем, ми тільки "за!" І нічого нам не треба, хіба що, як побудуєш, сфотографуємося з тобою... Але тільки ти готуйся в Мінфін занести 10% від вартості проекту. Це для початку розмови. А потім готуй подарунок в Мінекономіки і так далі!".
«Ось так і виходить — не дають активним людям скористатися цією програмою, а з регіонів ініціатива не хоче йти, чиновникам це невигідно. Так, за новими губернаторами в мікроскоп спостерігають, щоб потім шантажувати. А ті, знаючи, наскільки ця будівельна тема корумпована, в неї і не лізуть — собі дорожче», - додав він.
Активіст зазначив, що «ось так величезні кошти на добру справу і лежать...».
« І ще парадокс: ті, хто чиновників призначив, очікують від них виконання подібних програм. Ось і виходить змія, яка кусає себе за хвіст», — резюмував він.


Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Переселенці з Донбасу отримали шанс на житло, але є дві проблеми.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?