Чому 2023 рік стає найспекотнішим в історії — відповідь експертів
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому 2023 рік стає найспекотнішим в історії — відповідь експертів

Чому 2023 рік стає найспекотнішим в історії — відповідь експертів
Джерело:  online.ua

2023 рік близький до того, щоб стати найспекотнішим в історії з початку спостережень у XIX столітті. Вчені кажуть, що температури зростатимуть, навіть якщо людство різко скоротить викиди парникових газів, що розігрівають планету. Але чому?

Джерело: ScienceAlert

Чому 2023 рік стає найспекотнішим в історії

На думку кліматологів з Berkeley Earth ймовірність того, що 2023 рік поб'є теплові рекорди, становить 81%. Антропогенна зміна клімату посилює природні погодні явища, спричиняючи екстремальну спеку в Азії, Європі та Північній Америці.

Один із головних чинників — коливання температури в Тихому океані, відоме як Ель-Ніньо. Явище виникає не кожного року, але влітку 2023-го воно тільки почалося, і тому супутники спостерігають додаткове тепло в Північній Атлантиці.

Спека в регіоні могла також посилитися через зменшення кількості двох речовин, які зазвичай відбивають сонячне світло від океану: пилу, що здувається з пустелі Сахара, та аерозолів сірки, що утворюються під час використання судноплавного палива. Вчені зафіксували вкрай низький рівень пилу, що піднімається з Сахари в останні місяці. Водночас нові обмеження на судноплавство скоротили викиди токсичної сірки.

Це не пояснює всього північноатлантичного сплеску температур, але, можливо, посилює його, – додають учені.

Потепління океанів впливає на погодні умови на суші, спричиняючи в одних місцях теплові хвилі та посухи, а в інших — урагани. За словами професора кліматології Річарда Аллана, гарячіша атмосфера всмоктує вологу і викидає її в інші місця. При цьому антициклони, що приносять теплові хвилі, стали тривалішими та інтенсивнішими.

Там, де над континентами зберігаються застійні області високого тиску, повітря опускається й нагрівається, розтоплюючи хмари. Через це інтенсивне літнє сонце випалює ґрунти, нагріваючи землю і повітря над нею, і теплові хвилі затримуються на місці на кілька тижнів, – каже Аллан.

Наприклад, у Європі гаряче повітря, що прийшло з Африки, тепер залишається на місці, а високий тиск означає, що тепло в південних морях, на суходолі та в повітрі продовжує накопичуватися.

Хвилі тепла в липні — це не одне явище, а кілька причин, що діють одночасно. Але всі вони посилюються одним чинником — зміною клімату внаслідок діяльності людини.

Фахівці з Berkeley Earth попередили, що Ель-Ніньо може зробити Землю ще спекотнішою у 2024 році. За словами кліматологів, теплові хвилі можуть стати частішими та інтенсивнішими.

Це тільки початок. Глибоке, швидке і стійке скорочення викидів вуглецю до нульового рівня може зупинити потепління, але в майбутньому людству доведеться адаптуватися до ще сильніших теплових хвиль, – підсумував завідувач кафедри науки про глобальні зміни в Університетському коледжі Лондона Саймон Льюїс.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?