Чому людям часто сняться дивні сни — нова теорія вчених
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому людям часто сняться дивні сни — нова теорія вчених

Чому людям часто сняться дивні сни — нова теорія вчених
Джерело:  online.ua

Чимало людей не втомлюються дивуватися абсурдності більшості своїх снів. Вчений Ерік Хоел з Університету Тафтс висунув нову цікаву теорію, згідно з якою саме дивність сна – найцінніша його якість.

Джерело: Patterns

Чому людям можуть снитися дивні сни

За словами науковця, нова теорія спала йому на думку, коли він займався програмуванням штучного інтелекту (ШІ).

Хоел звернув увагу на те, мережі ШІ для тренування отримують різноманітну інформацію. Проте доволі часто однотипні дані, які їм дають, стають для них надто звичними і знайомими.

Цю проблему називають перенавчанням. Спеціалісти з машинного навчання, щоб вирішити тце, дають ШІ різні випадкові хаотичні дані.

Автор нової теорії вказує на те, що ці дані часто виглядають абсурдно, трохи нагадуючи сни. Хоел провів паралелі між цим феноменом та життям людей, яке може бути одноманітним і нудним. При цьому мозок здатний звикати до того, що отримує весь час однакову інформацію. У той час, коли життя різноманітне, у ньому може траплятися маса непередбачених ситуацій, - йдеться в статті.

За словами Хоела, саме сни нагадують людині, що світ не такий однотипний, яким вона звикла його бачити. Щоб відволікти свого господаря від рутинної інформації, мозок створює дивніші версії світу, відхилення від дійсності.

Фото — unsplash.com

Науковець припускає, що дивні сни можна вважати певним біологічним інструментом для боротьби з перенавчанням.

Ерік Хоел також звертає увагу на те, що деякі наукові дані побічно підтверджують його гіпотезу. До прикладу, те, що людина часто бачить у снах ситуації, які часто повторюються у житті. Цілком можливо, що головний мозок за допомогою абсурдних снів хоче показати нам ці ситуації у новій варіації.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?