Чому не можна пити каву близько години після пробудження — пояснення науковців
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чому не можна пити каву близько години після пробудження — пояснення науковців

Чому не можна пити каву близько години після пробудження — пояснення науковців
Джерело:  online.ua

Пити каву годину після пробудження – не найкраща ідея. Науковці пояснили, чим загрожує пиття кави зранку та розповіли про оптимальний час її вживання.

Джерело: Mirror

Кава зранку – стрес для організму

Багато з нас звикли пити цей ранковий напій відразу після пробудження або після сніданку. Однак вчені наголошують, що існують вагомі причини не споживати каву протягом першої години після пробудження, навіть якщо вам здається, що вона допоможе вам прокинутися. Фактом є те, що це може викликати зворотний ефект.

Коли ви довше не спите, він накопичується і допомагає вам відчувати сонливість. Але кофеїн блокує рецептори аденозину, що підтримує вашу пильність і сприяє неспанню. Якщо вам коли-небудь було важко спати після кави, це може бути причиною, – пояснюють науковці.

Після сну рівень гормону стресу – кортизолу – в організмі підвищується. Цей гормон є природним збуджувальним елементом, який допомагає організму активізуватися при пробудженні. Вживання кофеїну, коли рівень кортизолу вже високий, може заважати йому або навіть призвести до розвитку толерантності до кофеїну, пояснюють експерти.

Найкращий час для вживання кави

Кофеїновий напій краще пити за годину після пробудження. Саме тоді рівень кортизолу, який природним чином допомагає вам прокинутися, почне знижуватися.

Однак також важливо враховувати, коли найкраще випивати останню чашку кави, щоб уникнути проблем зі сном. Після вживання кофеїну може виникнути проблема зі сном.

Якщо ви хочете уникнути цього, то нейробіологиня Ліндсей Браунінг рекомендує випивати останню чашку кави не пізніше 14:00. Це дозволить аденозину, який сприяє сну, накопичитися і забезпечить вам спокійний сон наступної ночі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?