Чому РФ погодилася виплатити Україні три мільярди: Москва розсекретила компроміс
Категорія
Економіка
Дата публікації

Чому РФ погодилася виплатити Україні три мільярди: Москва розсекретила компроміс

Чому РФ погодилася виплатити Україні три мільярди: Москва розсекретила компроміс
Джерело:  online.ua

Остаточний термін укладення мирової угоди України і Росії по транзиту газу - 29 грудня. До цього дня сторони підпишуть контракт, досягти домовленостей по якому вдалося завдяки взаємовигідному компромісу. Зокрема, Росія погодилася виплатити Україні призначений Стокгольмським арбітражем штраф в розмірі майже три мільярди доларів. Чому РФ погодилася виплатити Україні цей штраф розповів міністр енергетики РФ Олександр Новак в інтерв'ю РБК, передає ONLINE.UA.

Новак підтвердив, що спочатку Росія в переговорах з Україною щодо газу дотримувалася жорсткої позиції, від якої не збиралася відступати. Зокрема, Москва відмовлялася від виплати штрафу в розмірі 2,9 млрд доларів і погоджувалася вести переговори щодо транзиту газу тільки за умови, що Київ відмовиться від всіх своїх претензій.

Пізніше, за словами Новака, Росія змінила свої первинні вимоги і погодилася виплатити призначений Стокгольмським арбітражем штраф в три мільярди доларів. Російський міністр назвав таке рішення компромісним і взаємовигідним.

"Таке рішення дозволить нам відкрити нову сторінку у взаєминах з українськими колегами", - пояснив Новак.

Нагадаємо, Москва на початку переговорів по транзиту газу наполягала на "нульовому варіанті". Російська сторона вимагала, щоб Київ відмовився від усіх позовів. В результаті сторони пішли на компроміс: РФ погодилася виплатити до кінця року майже 3 млрд доларів по Стокгольмському арбітражу "живими" грошима, а Україна натомість відкличе новий позов майже на 12 млрд доларів і анулює претензії антимонопольного комітету до Москви на 7,4 млрд.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що напередодні нових переговорів щодо газу з Росією, які заплановані на сьогодні, 26 грудня, уряд зібрався на екстрене засідання. Воно проходило в закритому режимі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?