Чому в Італії багато смертей від коронавірусу, а в Південній Кореї - мало
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому в Італії багато смертей від коронавірусу, а в Південній Кореї - мало

Чому в Італії багато смертей від коронавірусу, а в Південній Кореї - мало
Джерело:  online.ua

Оскільки ситуація з пандемією COVID-19 продовжує погіршуватися, у США приділяють велику увагу доступності діагностичного тесту на коронавірусну інфекцію. Зараз все більше експертів пов'язують інтенсивність тестування населення зі статистикою виживання хворих, інформує у своєму матеріалі CNN, переклад якого публікує ONLINE.UA.

Зв’язок очевидний. Розглянемо дві країни, де зафіксовані великі спалахи.

У Південній Кореї рівень тестування був досить високим (станом на 8 березня було проведено 3 592 тестів на 1 млн людей), а смертність серед заражених досить низька (за останніми підрахунками близько 0,6%, або 66 смертей).

Для порівняння, Італія тестує близько 826 людей на 1 млн, і смертність серед тих, у кого діагностована інфекція, приблизно в 10 разів вища — від хвороби загинуло станом на момент дослідження вже понад тисячу людей.

Окрім того, у США люди скаржаться на брак чи відсутність тестів. Розповідають історії про хворих, які звертаються до лікарень аби пройти тестування, проте тестів немає у загальному доступі. Тому багатьом людям відмовляють у тестуванні, у більшості випадків тим, хто не підпадає під вимогу тестування.

Ми маємо розуміти, що тестування рятує життя, запобігаючи розповсюдженню інфікування. Парадигма «якомога раніше почати лікування» діє, коли існують ефективні ліки проти захворювання. Однак специфічного лікування при захворюванні на коронавірус немає. Хоча й синдром швидко прогресуючої дихальної недостатності, який, схоже, вбиває інфікованих COVID-19 - незвичний клінічний стан. Спричинити цю проблему можуть інфекції та опромінення, а спеціалісти відділень інтенсивної терапії лікують її роками.

То чому в Кореї такий маленький відсоток смертності, у той час, як в Італії такий великий?

Вже було багато сказано про те, чим саме населення Італії відрізняється від більшості країн світу. Згідно з даними ООН на 2015 рік, 28,6% населення Італії старше за 60 років (тобто Італія займає друге місце у світі після Японії - 33%). Для порівняння, у Південній Кореї відсоток населення людей 60+ років складає 18,5%, таким чином вона займає 53 місце в усьому світі. Ці дані можуть пояснити, чому рівень смертності у різних регіонах такий різний.

В Італії 90% серед 1000 досліджених випадків вік померлих хворих перевищував 70 років.

У Південній Кореї інфекція охопила значно молодших людей: лише 20% хворих старше 60 років. Найбільшою групою постраждалих є люди віком близько 20 років, на яких припадає майже 30% усіх випадків.

Також існує гендерний фактор. Кількість хворих на COVID-19 за гендерною ознакою становить приблизно 50 на 50%, проте статистика смертності має гендерний фактор. Згідно з даними початкового спалаху в Китаї, загальний рівень смертності становить 4,7% у чоловіків, та 2,8% у жінок. Для Південної Кореї це стало доброю новиною, адже 62% випадків захворювання припали на жінок.

Куріння є ще одним фактором, який впливає на рівень виживання серед хворих. Частка курців в обох країнах приблизно однакова: 24% для італійців і 27% для південнокорейців. Але є гендерні відмінності серед курців: в Італії курять 28% чоловіків та 20% жінок, коли у Кореї - це близько 50% чоловіків і менше 5% жінок.

Тобто у Південній Кореї є спалахи серед молодих жінок, які не палять, тоді як в Італії хвороба зустрічається серед літніх, багато з яких є курцями.

Ці основні демографічні розбіжності пояснюють різницю між показниками смертності у двох країнах.

Щоб зрозуміти, що саме відбувається, нам потрібні щоденні оновлені дані щодо випадків, щоб включити інформацію про вік і стать.

Відсутність ефективної програми тестування в США є безсумнівним збоєм і призвела (і може призвести) до більшого розповсюдження COVID-19.

Важливо визнати, що виживання з інфекцією - це зовсім інша справа, та вимагає зовсім інших інвестицій, навчання та досвіду. Просте збільшення тестування не врятують життя тисяч вже заражених американців, але краща підготовка може. Зважаючи на очевидні відмінності спалахів у Південній Кореї та Італії, настав час зібрати експертну групу з геріатриків, соціологів, спеціалістів відділень інтенсивної терапії та інших, щоб розібратися, як ефективно запобігати та, коли необхідно, лікувати коронавірус у літніх людей.

Паралельно команда азіатських дослідників вивчила, яким чином може бути пов'язано поширення COVID-19, його летальністю та погодою в окремих регіонах. Фахівці вже детально проаналізували дані, які місцеві медики в Ухані збирали з 20 січня по 29 лютого поточного року, тобто коли пандемія вийшла на пік і потім пішла на спад. Як відомо, загалом за вказаний період померли майже 2300 жителів міста.

Лікарі співставили щоденне число випадків загибелі людей з тим, як в цей час в місті змінювалася погода. Використовуючи ці дані фахівці спробували виявити статистичний взаємозв’язок між метеорологічними чинниками і смертоносністю вірусу.

Як повідомляв ONLINE.UA, пандемія нового коронавірусу COVID-19 змушує керівництво Євросоюзу  закрити кордони. З таким оголошенням виствпила німецька канцлерка Ангела Меркель. За її словами, автором ідеї стала очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Згідно з даними офіційного Берліна, йдеться про обмеження на наступні 30 діб. На кордоні також організують певні виключення для перетину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?