Чотири мільярди років тому на Венері могло існувати життя - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Чотири мільярди років тому на Венері могло існувати життя - вчені

Чотири мільярди років тому на Венері могло існувати життя - вчені
Джерело:  online.ua

У планети Земля в Сонячній системі є майже сестра-близнючка, яка ближче розташована до Сонця. Венера має приблизну таку ж силу тяжіння, розміри і будову. Навіть тривалість року не набагато відрізняється від земного і складає 224,7 земних діб. Однак, на цьому схожість закінчується. На відміну від Землі, Венера сьогодні має неймовірно щільну атмосферу, яка на 96 % складається з вуглекислого газу, потужні шари хмар, кислотні дощі, тиск біля поверхні в 93 земних атмосфер і температуру 475 градусів Цельсія. Однак, таке венеріанське пекло існувало не завжди. Чотири мільярди років тому на другій від Сонця планеті могло існувати життя.

Джерело: Forbes.

Вченим-планетологам вдалось змоделювати ранній період розвитку Венери і вони дійшли висновку, що протягом майже 1 мільярда років клімат на Венері був достатньо сприятливий для зародження та подальшої еволюції біологічних форм життя.

"Для нас залишається незрозумілим, чи існувала тектоніка плит на ранній Венері. Ми виявили великий, ранній, придатний для життя період тривалістю близько 900 мільйонів років, що вказує на те, що ймовірність існування рідкої води на ранній Венері набагато вища, ніж вважалося раніше", - повідомив провідний автор дослідження з Потсдамського інституту вивчення кліматичних змін Денніс Хоенінг.

Дослідники виходили з розрахунків стадій розвитку Сонця та його впливу на планети. Так, 4 мільярди років тому, потужність випромінювання нашої зірки була в два рази меншою, ніж зараз. Відповідно, Венера також отримувала меншу кількість тепла, а отже мала значно меншу температуру поверхні, океани рідкої води і нормальну (як по земним міркам) щільність атмосфери.

Звісно, також потрібно враховувати, що відсоток СО2 в атмосфері Венери мав бути теж значно меншим.

"Наша модель показує, що процеси вивітрювання можуть утримувати СО2 в атмосфері на досить низькому рівні, щоб підтримувати існування рідкої поверхневої води", - розповідають науковці з Німеччини.

В земній корі надлишок вуглецю зберігається у вигляді карбонатів. На Венері ж, навіть без тектоніки плит, процеси вивітрювання можуть утримувати досить низький рівень CO2 в атмосфері протягом досить тривалого часу, Аж до повного випаровування венеріанських океанів, внаслідок поступового підвищення температури Сонця.

Таким чином період панування клімату, сприятливого для розвитку біологічних форм життя, збільшився ще на 500 мільйонів років - на відміну від ранніх моделей еволюції Венери, проведених іншими дослідниками.

Венера знову може стати придатною для життя

Чи вистачить життю майже 1 мільярда років для того, щоб зародитись і еволюціонувати бодай до мікробних форм?

На це питання науковці поки що не можуть надати ствердної відповіді. Хоча нові дослідження, все ж, таку можливість вважають вірогідною.

На жаль швидкість, з якою вимирало життя на Венері внаслідок збільшення яскравості та інтенсивності випромінювання нашої зірки вражає - всього 100 мільйонів років відділяє Венеру з кліматом, схожим на земний від пекельного клімату, який ми вивчаємо вже сьогодні.

Можливо, через якийсь час фантастична ідея щодо тераформінгу Венери буде втілена в реальні проєкти. Людству вдасться зменшити кількість вуглецю в атмосфері сусідньої планети шляхом бомбардування кометами з водяною кригою та подальшим заселенням генетично модифікованими ціанобактеріями, які зможуть ефективно переробляти СО2 у кисень. Таким чином “парниковий ефект” зникне, атмосфера планети наповниться придатним для дихання киснем, температура глобально зменшиться, і у венеріанських океанах знову зародиться життя.

Читайте також:

  • Європа відправить власну місію на Венеру паралельно з NASA.

  • Вчені з'ясували, як виглядала Венера у життєздатному стані.

  • На Місяці помітили дивну величезну споруду.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?