Чого не можна робити під час пошуку зниклих безвісти військових — розʼяснення
Категорія
Україна
Дата публікації

Чого не можна робити під час пошуку зниклих безвісти військових — розʼяснення

КШППВ
ЗСУ

Самостійні пошуки зниклих безвісти в соцмережах можуть лише нашкодити військовим.

Що не можна робити під час пошуку зниклих безвісти

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими наголошують, що не можна самостійно шукати своїх зниклих близьких в соціальних мережах. Такі пошуки можуть лише нашкодити зниклому.

Чого не можна робити під час пошуку:

  • Виставляти фото зниклого у військовій формі в соцмережах.

  • Називати військову частину чи батальйон.

  • Вказувати точну останню локацію зниклого.

  • Тегати його профіль у соцмережах.

Чому цього не можна робити:

  • Тому що він може розказати у полоні зовсім іншу історію, а ваша "допомога" може спричинити важкі наслідки.

  • Тому що він може ховатися у місцевих як цивільний.

  • Тому що він може виходити з оточення в цивільному одязі тощо.

  • Тому що розкриття позицій його підрозділу може спричинити загибель його побратимів.

Коли ваш близький чи рідний зник безвісти, варто розпочинати пошук із написання заяви до Національної поліції і не менш ніж через три доби після зникнення. Поспілкуйтеся спочатку з побратимами і командуванням, якщо маєте контакти. – наголосили в штабі.

Українці можуть подати дані про зниклого до Національного інформаційного бюро. Також є доступною для користування Дорожня карта Координаційного штабу.

Зниклі безвісти в Україні

Раніше заступник голови МВС Леонід Тимченко в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів, що наразі Міністерство внутрішніх справ має дані про 26 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин. З них 11 тисяч людей – цивільні, близько 15 тисяч – військові. Близько 9 тисяч рідних вже отримали витяги з Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

5 травня 2023 року тодішній Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко заявляв, що українська влада розшукує понад 7 тисяч людей зниклих безвісти, з них 15% – цивільні.

Станом на кінець травня 2023 року Україні було відомо про приблизно 24 тисячі громадян України, зниклих безвісти під час збройної агресії Росії, повідомляв омбудсмен Дмитро Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?