Десятки тисяч цивільних українців зникли безвісти з початку повномасштабної війни — висновки міжнародної комісії
Категорія
Україна
Дата публікації

Десятки тисяч цивільних українців зникли безвісти з початку повномасштабної війни — висновки міжнародної комісії

Зниклі безвісти українці
Джерело:  Суспільне

До вторгнення Росії в Україну у 2022 році вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. Наразі люди продовжують пропадати.

30 тисяч цивільних зникло безвісти в Україні

Міжнародній комісії з питань зниклих безвісти нині відомо про 30 тисяч зниклих цивільних українців із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це розповіла Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти Кетрін Бомбергер.

На цей час це приблизно 30 000 осіб. І це лише цивільні особи. І натепер я не впевнена, кого саме включає ця цифра. Ми намагаємося зрозуміти, що це за цифри і що вони означають, –сказала Бомбергер.

За її словами, сюди можуть входити і живі люди, які були розділені зі своїми сім'ями. Це можуть бути люди, які перебувають в ув'язненні без права на спілкування. Це можуть бути люди, які загинули під час бойових дій, але тіла яких не ідентифіковані, і сім'ї не знають, де вони перебувають. Це можуть бути діти, які були незаконно депортовані.

Сюди можна віднести багато різних обставин, за яких люди зникли безвісти, – пояснила Генеральна директорка Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Вона також додала, що ці цифри продовжують зростати.

До вторгнення вже була велика кількість зниклих безвісти з 2014 року. І я вперше приїхала сюди в 2014 році, після виявлення масових поховань у Слов'янську. Але ті цифри, хоч і були високими, не були такими високими, як сьогодні. Зараз вони набагато вищі, і їхня кількість продовжує зростати, – сказала Бомбергер.

За її словами, це справді серйозне занепокоєння. І дуже важливо, щоб держави взяли на себе цю відповідальність відповідно до принципу верховенства права, тому що ці докази мають бути надані міжнародному суду, або суду в Україні, або суду, що діє під універсальною юрисдикцією.

Тому дуже важливо, щоб усі ці факти були перевірені в рамках судового процесу і щоб ці розслідування проводилися судовими установами, – сказала фахівчиня.

Зниклі безвісти в Україні

Раніше заступник голови МВС Леонід Тимченко в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів, що наразі Міністерство внутрішніх справ має дані про 26 тисяч зниклих безвісти за особливих обставин. З них 11 тисяч людей – цивільні, близько 15 тисяч – військові. Близько 9 тисяч рідних вже отримали витяги з Єдиного реєстру осіб зниклих безвісти за особливих обставин.

5 травня 2023 року тодішній Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко заявляв, що українська влада розшукує понад 7 тисяч людей зниклих безвісти, з них 15% – цивільні.

Станом на кінець травня 2023 року Україні було відомо про приблизно 24 тисячі громадян України, зниклих безвісти під час збройної агресії Росії, повідомляв омбудсмен Дмитро Лубінець.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?