Чому квітень став унікальним місяцем в історії людства — відповідь науковців
Категорія
Світ
Дата публікації

Чому квітень став унікальним місяцем в історії людства — відповідь науковців

Рекордна спека
Джерело:  Euractiv

На думку експертів, світ небезпечно близький до порушення мети Паризької угоди 2015 року щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.

Температурні рекорди фіксують майже рік


Служби моніторингу зміни клімату Коперник  (C3S) має дані з 1940 року. Зіставивши їх  вчені дійшли висновку, що минулий місяць був найспекотнішим квітнем з доіндустріального періоду.

Середня температура у світі була найвищою за 12-місячний період. А саме - на 1,61 градуса за Цельсієм вище, ніж у доіндустріальний період 1850-1900 років.

Екстремальні погодні явища спричинені спекою

У квітні зміна клімату спричинила спеку в Сахелі.

Світ небезпечно близький до порушення мети Паризької угоди 2015 року щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм, який дозволить уникнути найбільш катастрофічних наслідків кліматичних змін, таких як смертоносна спека, повені та незворотні руйнування екосистем, - кажуть вчені.

Викиди парникових газів від спалювання викопного палива є основною причиною зміни клімату.

В НАН України пояснили, з чим пов'язана аномальна спека в квітні

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух пояснила, чому в квітні фіксували аномальну спеку під 26°.

Спека була зумовлена потужними масами субтропічного повітря. 

Йдеться про вітри, що навіяли українцям тепло й "червоний" пил із Сахари. Як відомо, тоді Україна дивувалася явищу кілька діб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?