Декілька країн уже підтвердили участь у саміті Кримської платформи
Категорія
Світ
Дата публікації

Декілька країн уже підтвердили участь у саміті Кримської платформи

Декілька країн уже підтвердили участь у саміті Кримської платформи
Джерело:  online.ua

МЗС України офіційно повідомило, що лідери декількох країн уже погодилися приїхати до України на установчий саміт Кримської платформи, який відбудеться 23 серпня. Однак наразі відомство не хоче розповідати, які це держави, щоб не спровокувати ріст напруги з боку РФ. Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Джерело: "Інтерфакс-Україна"

Декілька країн підтвердили участь у саміті Кримської платформи 

"Ми вирішили, що не оголошуватимемо країни, які вже погодилися приїхати на установчий саміт, оскільки РФ оголосила, що це загроза її територіальній цілісності та безпеці. Тому, щоб не нарощувати емоції РФ, ми вирішили не робити цю інформацію публічною. Однак, президент Ради ЄС Шарль Мішель публічно оголосив, що приїде та підтримає цю ініціативу. Це єдине, що ми поки що можемо сказати. Але низка країн вже погодили свою участь на найвищому рівні, тому ми активно наразі готуємося до саміту, який відбудеться 23 серпня", - заявила Джапарова.

Вона звернула увагу на те, що саміт матиме декілька складових, попередньо сценарій передбачає офіційну частину, під час якої виступлять Володимир Зеленський, Дмитро Разумков, Денис Шмигаль та очільника делегацій.

"Плануємо тематичні експертні дискусії, а також заходи публічної дипломатії, тісно пов'язані з Кримом. Однозначно, буде виступ лідера кримськотатарського народу, і це дуже важливо, тому що є диспропорційний трек переслідування кримських татар у силу багатьох причин, історії й того, що єдиною кісткою поперек горла в Криму для Росії є кримськотатарський народ через свої органи самоврядування, свою потужну систему організацій, яка фіксувалася ще з часів Радянського Союзу", - наголосила українська дипломатка.

За її словами, також під час саміту мають намір ухвалити заключний документ.

"Ми перебуваємо в процесі переговорів із нашими партнерами, це така спільна творчість. Тому що кожна країна, перш ніж вирішувати, приєднуватися до документа чи ні, має пройтися ним і зрозуміти, що він не суперечить її баченню", - наголосила представниця МЗС України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?