День пам'яті "кіборгів": Україна вшановує захисників Донецького аеропорту
Категорія
Україна
Дата публікації

День пам'яті "кіборгів": Україна вшановує захисників Донецького аеропорту

День пам'яті "кіборгів": Україна вшановує захисників Донецького аеропорту
Джерело:  online.ua

Майже 9 років триває війна України за свою незалежність. Саме битву за Донецький аеропорт можна вважати одним з найзапекліших моментів війни до повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року. 16 січня в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Всеукраїнський день пам’яті "кіборгів" встановили за ініціативою українських героїв, які 242 дні та ночі хоробро боронили Донецький аеропорт.

Джерело:  online.ua

16 січня в Україні вшановують пам’ять "кіборгів": що важливо знати

Битва за Донецький аеропорт між українськими воїнами та російськими загарбниками точилася з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року — вона закінчилися тотальною руйнацією старого та нового терміналів аеропорту.

Руїни терміналу. 9 жовтня 2014 року (фото - wikipedia.org)

У період з 18 до 21 січня 2015 року у результаті підриву росіянами терміналу ДАП загинуло 58 "кіборгів". Після цього, 21 січня, було ухвалено рішення відвести наших бійців з нового терміналу, який ворог повністю зруйнував, він став і не придатний для оборони.

Новий термінал. 16 жовтня 2014 року (фото - wikipedia.org)

Що важливо розуміти, кіборгами" наших герої назвав назвав сам ворог.

"Кіборги" вистояли, не встояв бетон" — це фраза, яка підтверджує героїзм та незламність наших воїнів.

Не можна також не згадати про те, що за період боїв нашій армії вдалося вибудувати оборону: українські вонїни створили лінію укріплень навколо злітної смуги по периметру навколишніх сіл — у Пісках, Водяному, Опитному, біля вентиляційного ствола шахти Бутівки.

Я воював за свою землю, за своїх дітей, за маму, за сестру, за всіх близьких, за всю Україну. Всі ми, хто туди заходив, ми готові були померти, але не відступити, - згадує бої за Донецький аеропорт один із "кіборгів" Сергій Моргунов.

Сьогодні, у боротьбі за себе та свою країну, кожен українець перетворився на "кіборга". Однак ніхто з нас не забуде подвиг захисників Донецького аеропорту, які одними з перших дали відсіч ворогу та захистили свою батьківщину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?