Diaspora UA поширює роспропаганду під виглядом української діаспори — розслідування
Категорія
Україна
Дата публікації

Diaspora UA поширює роспропаганду під виглядом української діаспори — розслідування

Українська діаспора
Джерело:  OBOZ.UA

Від початку повномасштабного вторгнення РФ група Diaspora UA використовує практично весь пропагандистський арсенал Кремля.

Що відомо про групу Diaspora UA

Як зазначають журналісти, група Diaspora UA позиціонує себе, як "група волонтерів" – громадян США, родом з України, яка запрошує "до дискусії про події, що відбуваються в США та Україні в часи боротьби за свободу та демократію".

Проте склад учасників проєкту одразу викликає купу питань. Зокрема серед них Андрій Ілларіонов та Марія Максакова-Ігенбергс.

Іларіонов – громадянин Росії, який нині мешкає у Вашингтоні. Колишній радник Путіна з економічних питань та його представник по зв’язкам з лідерами "Великої сімки". Після конфлікту з "роботодавцем" імігрував до Америки.

Андрій Ілларіонов (фото – Вікіпедія)

Максакова – відома російська оперна співачка. Колишній депутат державної думи РФ від партії "Єдина Росія". До 2016 року затята путіністка. Голосувала за постанову щодо анексії Криму, хоча згодом і намагалась це заперечувати. 2016-го разом з чоловіком Денисом Вороненковим (застрелений в Києві 2017-го) переїхала в Україну та почала активно критикувати діючий в РФ політичний режим.

Марія Максакова-Ігенбергс (фото – Вікіпедія)

Серед росіян там є декілька колишніх та нинішніх українських громадян. Зокрема, Юрій Підвальний та Юрій Кондеревич, які виїхали до США, отримали американське громадянство та періодично влаштовують дивні акції поблизу Білого дому з лозунгами "Україна всім набридла". При цьому, активно роздають інтерв’ю російським медіа з аналогічними наративами.

Які наративи поширює Diaspora UA

Група наразі активно просуває свій YouTube канал. У своїх відео фейкові діаспоряни поширюють тотальну травлю українського дипломатичного представництва в США. Також піднімається тема відсутності ленд-лізу.

Його контент – пекельний вінегрет божевільних теорій змов та відвертих маніпуляцій. Головне їхнє завдання – цитування у зацікавлених ЗМІ. В першу чергу це протрампівські американські джерела та російські пропагандистські проєкти. Всі вони використовують гучні цитати з "Diaspora UA", як "доказ" зневіри та невдячності українців, – зазначає Obozrevatel.

Diaspora UA (фото – YouTube)

Критикуються також інвестиції в Україну. Аргумент – якщо хтось хоче інвестувати в Україну не чекаючи перемоги, то це означає, що інвестор згоден на перемогу Росії.

Діяльність Diaspora UA має всі ознаки російської спецоперації. І питання не в тому, скільки саме переглядів має кожне окреме відео з найскандальнішою назвою. Проблема в тому, що так звані "експерти" активно входять в публічну площину. Ці думки видаються за позицію начебто реальної української діаспори, яку більшість з учасників проєкту не можуть представляти в принципі.

Під кожним відео каналу обов’язково надається документ "Список Консервативних Медіа, які відсутні в інфопросторі України". Це перелік найбільш одіозних трампівських ЗМІ, сповнених антиукраїнською агітацією. Зокрема, "Fox News", "Newsmax" та "The Federalist".

Перераховувати далі діяльність "діаспорян" немає жодного сенсу, оскільки їхня риторика продовжує крутитися навколо питань "тотальної зради" українського керівництва та посольства у США, – зазначають журналісти.

Видання наголошує, що це реальна загроза українській національній безпеці, тому протидією фейковій "діаспорі" має займатися відповідна українська спецслужба.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?