Один із сервісів Google поширює російську пропаганду — Bloomberg
Категорія
Технології
Дата публікації

Один із сервісів Google поширює російську пропаганду — Bloomberg

Google
Джерело:  Bloomberg

Сервіс Discover від Google продовжує подавати оманливу пропаганду російській аудиторії, яка користується Android.

 Discover від Google продовжує  поширювати пропаганду Кремля

Користувачі мобільних телефонів у РФ отримують провоєнну пропаганду з джерел, які Google заблокував в інших місцях. Зокрема, через сервіс Discover, який відображається як стрічка контенту в браузері Chrome на пристроях Android.

У вересні Google в середньому отримував понад 200 тис щоденних переходів на пропагандистське медіа "Царьград" російського бізнесмена Костянтина Малофєєва, на якого США та Європейський Союз наклали санкції за його роль у розпалюванні насильства в Україні, – пише видання.

Також у Discover регулярно з’являються інші прокремлівські ЗМІ, такі як "Комсомольська правда".

Google заявила, що їй вдалося ефективно перешкодити російським інформаційним операціям (ІО), спрямованим на внутрішню підтримку війни. У 2022 році Google призупинила 1950 випадків російської IO-активності на своїх платформах.

У Росії блокують Google News, але інші сервіси материнської Alphabet Inc, включаючи YouTube та Google Search, продовжують працювати. Операційна система Android також використовується на більш ніж 80% мобільних телефонів у Росії, поряд із функцією Discover, яка регулярно висвітлює путінські ЗМІ, – зауважили ЗМІ.

Видання роз’яснює, що хоча Discover позиціонується як пошуковий, а не новинний продукт, для багатьох користувачів переважна більшість його рекомендацій, які відображаються при відкритті Chrome на мобільному пристрої, є статтями, що надає йому вигляду стрічки новин. 

Джерела Bloomberg зазначили, що оскільки Discover приносить набагато менший дохід, ніж пошук Google, він також має менший бюджет для запобігання зловживанням. Зловживання Discover у Росії було відзначено як внутрішня проблема.

Instagram, Telegram і Facebook також поширюють роспропаганду

Дослідження провела некомерційна аналітична група Reset, яка виступає за більший нагляд за цифровими платформами.

В абсолютних цифрах прокремлівські облікові записи продовжують охоплювати найбільшу аудиторію на платформах Meta. Тим часом розмір аудиторії підтримуваних Кремлем облікових записів у Telegram зріс більш ніж втричі, – пише група.

Старший радник Reset Фелікс Картте сказав The Washington Post, що численні пропагандистські кампанії використовували мову ненависті, підштовхували екстремістів і загрожували національній безпеці, потенційно вплинувши на європейські вибори наступного року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?