Дипломатів США знову вразила невідома хвороба, яку може поширювати Росія
Категорія
Світ
Дата публікації

Дипломатів США знову вразила невідома хвороба, яку може поширювати Росія

Дипломатів США знову вразила невідома хвороба, яку може поширювати Росія
Джерело:  online.ua

Ще не менше 20 дипломатів США стали жертвами невідомої хвороби, яку може поширювати Росія. Американські спецслужби почали термінове розслідування.

Джерело: Reuters

На цей раз спалах так званого "гаванського синдрому" стався в посольстві США у Відні. У МЗС Австрії підтвердили факт захворювання американських дипломатів і запевнили, що влада розслідує дані про появу таємничих симптомів.

"Ми ставимося до цих повідомлень дуже серйозно і як приймаюча держава спільно з американською владою намагаємося з'ясувати причини того, що відбувається. Для нас найважливіше - забезпечити безпеку дипломатів і їх сімей, що знаходяться у Відні", - йдеться в заяві австрійського МЗС.

У Держдепі США також повідомляють, що Вашингтон ретельно розслідує повідомлення про нез'ясовні інциденти, пов'язані зі здоров'ям (так в американських документах офіційно описується "Гаванський синдром" - ред.) серед співробітників посольства США у Відні.

Нинішній керівник ЦРУ Вільям Бернс, як пишуть американські ЗМІ, особисто займається розслідуванням "гаванського синдрому". Він вважає, що погіршення здоров'я американських дипломатів є атаками на них.

Гаванський синдром - що відомо про загадкове захворювання і при чому Росія

"Гаванським синдромом" називають безпричинний прояв цілого набору симптомів - запаморочення, втрата рівноваги і слуху, підвищена тривожність. Вони виникають виключно у американських дипломатів. Цю невідому хворобу так назвали, оскільки вперше з нею зіткнулися співробітники посольства США в Гавані. Це сталося ще в 2016 році.

У наступні роки з симптомами "гаванського синдрому" зіткнулися канадські дипломати, які працювали на Кубі. Уряд США також визнав схожі випадки в Китаї, Узбекистані і Росії. Зокрема, під час візиту в Москву з незрозумілими симптомами зіткнувся агент ЦРУ Марк Полімеропулос.

Американські вчені раніше припускали, що причиною симптомів могло стати вплив специфічного звуку і за його розповсюдженням може стояти Куба, яка використовує звукову зброю, що викликає "патології в мозку дипломатів". В Кубі ці звинувачення відкидають.

При цьому в Національній академії наук США вважають, що "Гаванський синдром" пов'язаний з спрямованими радіочастотними хвилями. В американській НАН не виключають, що за атаками на дипломатів США стоїть Росії, оскільки вплив радіочастотних хвиль на людей досліджували ще в Радянському Союзі.

До речі, "Гаванський синдром" вже досліджували фахівці університету Пенсільванії. Вони обстежили 40 жертв невідомої хвороби і виявили у них пошкодження головного мозку при відсутності ознак фізичного впливу на череп. Лікарі описали хворобу як "струс мозку без струсу".

Кілька місяців тому Білий дім офіційно підтвердив виявлені випадки "гаванського синдрому" на території США. Йдеться про атаки саме поблизу Білого дому.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?