До Києва прибули 4 українці, звільнені з полону бойовиків
Категорія
Україна
Дата публікації

До Києва прибули 4 українці, звільнені з полону бойовиків

До Києва прибули 4 українці, звільнені з полону бойовиків
Джерело:  Hromadske

У міжнародний аеропорт «Київ» сьогодні прибув літак з Мінська, на борту якого знаходились 4 українця, звільнених з полону бойовиків. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Громадське».

Імена звільнених військовослужбовців ЗСУ та цивільного громадянина:

  • Великий Дмитро Миколайович, 1988 р.н., військовий ЗСУ, потрапив у полон 11.09.2016;

  • Веремейчик Яків Петрович, 1986 р.н., військовий ЗСУ, потрапив у полон 25.05.2018;

  • Міхеєв Едуард Анатолійович, 1964 р.н., цивільний, затриманий бойовиками 16.10.2017;

  • Горяінов Максим Анатолійович, 1984 р.н., військовий ЗСУ, потрапив у полон 22.05.2019.

Чоловіків зустрічали у аеропорту їхні рідні. На запитання журналістів про обставини потрапляння в полон, двоє з них відмовились відповідати. Посередником при звільненні полонених був український політик Віктор Медведчук.

Речниця СБУ Олена Гитлянська підтвердила, що один зі звільнених військовослужбовців був оголошений в розшук за підозрою в дезертирстві. При цьому вона уточнила, що ця інформація опублікована на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

«Справу веде військова прокуратура. Звичайно, ми повідомили військовій прокуратурі, слідчі будуть здійснювати всі необхідні заходи, але щодо запобіжного заходу, про подальші дії буде вирішувати слідчий військової прокуратури», – заявила Гітлянська.

Також речниця СБУ розповіла про стандартні фільтраційні заходи з перевірки людей, визволених з полону, на предмет співпраці з бойовиками.

«У нас є звичайна процедура перевірки, ми здійснюємо за всіма звільнених, перевіряємо, оскільки ми розуміємо, що люди перебували під тиском, їх могли схилити до співпраці, але ви знаєте, що у нас, згідно з Кримінальним кодексом, якщо людина добровільно повідомить про те , що його схилили недобровільно, він буде звільнений від кримінальної відповідальності», – додала Гітлянська.

Нагадаємо, що вчора ввечері у соціальних мережах була поширена інформація про те, що серед українців, заявлених на звільнення з полону, є водій Максим Горяінов, який кілька тижнів тому завіз 7 військовослужбовців ЗСУ прямо до бойовиків.

Крім того, у переліку є дві людини, які звинувачуються у дезертирстві – Дмитро Великий (у розшуку МВС) та Яків Веремейчик. За даними ЗМІ, Веремейчик після потрапляння в полон за суперечливих обставин (у небойовий час) брав участь у кількох пропагандистських відеороликах, виконуючи роль, вказану сепаратистами.

Останній з чотирьох полонених – Ігор Міхєєв, є цивільною особою. За неперевіреними даними, він раніше служив у «народній міліції ЛНР». Пізніше Міхєєв поїхав на територію, підконтрольну українському уряду для оформлення пенсії. Після повернення на територію ЛНР його було заарештовано та обвинувачено у «співпраці з СБУ».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?