До Землі прямує астероїд з групи Аполлона. Як його побачити і коли
Категорія
Технології
Дата публікації

До Землі прямує астероїд з групи Аполлона. Як його побачити і коли

До Землі прямує астероїд з групи Аполлона. Як його побачити і коли
Джерело:  online.ua

Величезний астероїд завбільшки з три Ейфелеві вежі наближається до Землі. Космічне тіло з групи Аполлона під назвою 1994 PC1 має діаметр 1,1 кілометра, ця гігантська космічна скеля промчить біля планети 18 січня.

Джерело: Inverse

Він сягне 1,2 мільйона миль у відстані до нашої планети, та дослідники називають її безпечною. Крім того, цього може бути достатньо, щоб деякі астрономи-любителі могли розгледіти незвичне і рідкісне явище.

Астероїд вважається близькоземним об’єктом, який є потенційно небезпечним через його масивні розміри та близьку орбіту навколо Сонця. Його відкрив Роберт Макнот з обсерваторії Сайдинг-Спрінг в Австралії 9 серпня 1994 року. Аналізуючи траєкторію руху небесного тіла, сучасні астрономи виявили попередні спостереження астероїда, які датуються 1974 роком.

PC1 обертається навколо Сонця раз на 1,57 року. Це означає, що він перетинає орбіту Землі приблизно раз на 30 років.

18 січня о 16:51 астероїд обійде Землю, при цьому перебуватиме на відстані, що в п’ять разів перевищує відстань між Землею та Місяцем. Це буде найближче зближення між цим астероїдом і Землею принаймні протягом наступних 200 років. Він рухатиметься зі швидкістю 43 754 милі на годину.

Чи небезпечний астероїд 1994 PC1

NASA класифікує цей астероїд як близькоземний, потенційно небезпечний астероїд. За даними NASA, якщо астероїд наближається на відстані 4,6 мільйона миль і перевищує 150 метрів, то він вважається потенційно небезпечним об’єктом.

Програма NASA Near Earth Object складає список астероїдів, які обертаються біля нашої Сонячної системи, і обчислює ймовірність зіткнення з Землею для кожного з них протягом наступних 100 років.

Для цього конкретного астероїда, якщо його траєкторія справді приведе до зіткнення із Землею в далекому майбутньому, результат буде руйнівним. Але цього, швидше за все, не станеться

Як побачити наближення астероїда

Розмір і близькість астероїда до Землі мають одну важливу перевагу: астрономи-любителі можуть спостерігати за цим астероїдом під час його наближення. Використовуючи невеликий телескоп, люди, які спостерігають за небом, можуть помітити цей астероїд під час його піку яскравості або незабаром після нього.

Фото — stellarium-web.org

Щоб знайти астероїд, наведіть телескоп на зірку в траєкторії астероїда з точки спостереження. Ви можете знайти це за допомогою діаграми EarthSky.

Якщо у вас немає телескопа або ви не хочете ризикувати його пропустити, проект віртуального телескопа буде транслювати близьке зіткнення з астероїдом. Пряма трансляція розпочнеться 18 січня о 20:00. UTC на їхньому веб-сайті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?