Категорія
Україна
Дата публікації

Домовлятись із ворогом ніхто не буде. Інтерв’ю з командиром групи спецпідрозділу KRAKEN

Джерело:  online.ua
Домовлятись із ворогом ніхто не буде. Інтерв’ю з командиром групи спецпідрозділу KRAKEN

Командир групи спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МОУ "Зима" розповів, чому росіян не треба недооцінювати, чи можливий компроміс з ворогом та про пам'ять про полеглих побратимів.

Це друга частина інтерв’ю з командиром групи спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МОУ. Першу частину читайте за посиланням

Портрет ворога очима українського розвідника 

Зима:  Дурні думки, коли говорять, що ворог тупий. Це якщо з дивана перед телевізором надавати характеристику ворогу, то може і здається, що вони такі, постійно п’ють тощо. Насправді це не так.

Наш ворог — хитрий, розумний і дуже підготовлений в технічному плані, особливо зв’язок, РЕБ, система ППО, авіація. Там є грамотні командири і є підрозділи, підготовлені на високому рівні.

Я думаю, що жодна країна в світі не стикалась з противником, який в рази підготовленіший. Вони програють тільки у духовному плані.

Та багато хто з них не розуміє, що вони тут роблять. І зрозуміло, що при зручному випадку, вони намагаються уникати, кидати позиції і тд.

Ворог і компроміс. Передача власного військового досвіду

Як бути, коли маємо справу з тероризмом, де складно прогнозувати взаємовигідний результат? Чи можна в даній ситуації вдаватися до емпатії та співпраці з тими, хто за рахунок насильства і терору намагається побудувати “новий” світ? 

Зима:  Домовлятись із ворогом ніхто не буде. Але і зарікатися не варто. Будуть хороші умови, при яких ми можемо домовитись, то домовимось і домовляємось.

Це і обмін полоненими, і можливість забрати 200-х. Це ж компроміс і всі на нього йдуть.

Як мені відомо, якщо є контакт на тому боці, то у більшості випадків йдуть. Люди спілкуються і якщо є необхідність, подібні перемовини періодично відбуваються.

Творчість під бронежилетом 

Нашим захисникам активно надають підтримку українські діти. Про це говорить стіна малюнків у підрозділі, яку прикрасили маленькі рученята. Це додає ще більше мотивації бійцям йти вперед і неодноразово доводить, що кожен наступний крок — недаремний. 

Зима:  Для нас малюють діти, листи пишуть, і дуже багато. Деякі хлопці навіть носять їх із собою, у бронежилеті. Серце гріє. Діти — це наше майбутнє.

Фото: KRAKEN

Пам’ять про героїзм та самопожертву 

Не один раз під час діалогу Зима згадував про бійців, котрі героїчно віддали своє життя, аби кожен із нас мав можливість прокинутись і відчувати з кожним новим ранком себе живим та вільним.

Зима:  Позитив… Отримав свій позивний, бо завжди на все дивився з позитивом. Був моїм другом. Бувало, після обстрілу виходив і сміявся, говорячи: “Оце нормально нам наваляли!”.

Ніколи не сумував, не падав духом і нічого не боявся. Всі позитивні спогади пов’язані з Позитивом…

Як він все це робив? У нього команди “Стоп” взагалі не було. Загинув під час артобстрілу, коли ми допомагали евакуйовувати поранених під Бахмутом.

Взагалі-то, він міг і не виконувати цю роботу, але вирішив, що не робити того не можна — в біді когось лишити. Ми так не робимо.

Ми до останнього допомагатимемо, щоб ніхто не залишився лежати пораненим на полі бою, в оточенні чи деінде. Отак і загинув, рятуючи хлопців.

Ще один хлопець був у нас за позивним Бабай.  Нещодавно мій друг загинув — командир роти за позивним Бізнес.

Він був професійним військовим, брав участь у бойових діях під час АТО. Займався військовою справою кілька років. Від солдата до командира роти дійшов сам, не закінчуючи військових навчальних закладів. В березні 2022 року ми з ним познайомились на Салтівці і разом починали службу в одному підрозділі.

Фото: KRAKEN

Чим довше буде війна, чим більше проливатиметься кров, тим більше вони знаходитимуть виправдання своїм діям і продовжуватимуть надалі це робити.

Нам треба мати таку армію, щоб ворогу не хотілося і дивитися в наш бік,  щоб у них не виникало більше бажання повторювати.

Нам, українцям, треба поважати і любити себе, нам треба трохи стати націоналістами і навчитись захищати себе. “Совок” із нас повинен вийти.

Якщо ми зараз хоч трохи відступимо від цих ідей, десь через 10 років війна буде знову.

Має бути і загально світове розуміння, що росії не треба допомагати. А санкції? Їх теж можна обійти. Треба жорсткіше з нею поводити себе, контролювати її, бо навіть там, де ввели санкції — це ніби ефективно, проте не на такому рівні.

Спілкувалась Єва Глікман

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?