Донбасу загрожує масштабна екологічна катастрофа — Резніков
Категорія
Економіка
Дата публікації

Донбасу загрожує масштабна екологічна катастрофа — Резніков

Донбасу загрожує масштабна екологічна катастрофа — Резніков
Джерело:  online.ua

На окупованій частині Луганської та Донецької областей існує надзвичайна загроза виникнення справжньої екологічної катастрофи, стверджують українські посадовці та експерти.

Джерело: РБК-Україна

За оприлюдненими даними, небезпека полягає в існуванні великої кількості затоплених після початку війни шахт, які закрив окупаційний режим.

Ці підприємства загрожують джерелам питної води, якими станом на 2021 рік орієнтовно користуються близько 800 тисяч жителів регіону. Такі дані навів Олексій Резніков, віцепрем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Згідно з уточненням політика, на окупованих територіях та навіть на півдні Ростовської області катастрофа може розпочатися через декілька місяців. Наразі в ОРДЛО затоплені принаймні 39 шахт, які працювали до 2014 року.

Своєю чергою голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований пояснив, об’єкти, які оцінили як такі, що мають підвищений рівень небезпеки, також знаходяться в містах Авдіївка, Маріуполь, Торецьк і Новолуганське. Там існує небезпека поширення радіаційного забруднення, однак наразі ситуація поки що в нормі.

Причиною такого розвитку ситуації стала занедбаність і законсервованість шахт, які заповнюються токсичними підземними водами. На рівні ОБСЄ експерти пояснювали, що особлива небезпека для довкілля відноситься до шахт, які використали для зберігання небезпечних відходів.

Йдеться преш за все про “Олександр-Захід” у Горлівці, “Юний комунар” в Бунге, які наразі затоплені більш ніж на 60%. Більшість зі згаданих 39 шахт законсервовані окупантами не були, відповідно до інформації української влади.

Окрему екологічну загрозу становить горлівський завод “Стирол”, який виробляв до війни аміак, кармабід, аміачну селітру, полістирол, неорганічні солі й органічні смоли. Ще 2013 року там сталася аварія, яка спричинила загибель 6 робітників.

Завод офіційно припинив роботу після початку боїв у регіоні. Тоді було оголошено про очищення цехів від аміаку, однак невідомо, чи було це виконано або ж було виконано повністю. Це становить катастрофічні ризики для місцевого населення, адже найближчий житловий квартал від заводу знаходиться лише за 500 метрів.

“Якщо станеться аварія та викид аміаку, то будуть великі проблеми. Смертність може досягати 50-60%. Це безпосередньо у місці аварії. В залежності від напрямку повітря вже постраждають інші території”, - цитує видання Анатолія Оперчука, завідувача відділу факторів виробничого та навколишнього середовища Центру громадського здоров’я МОЗ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?