Дослідники нарешті знайшли місце зародження життя на Землі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники нарешті знайшли місце зародження життя на Землі

Дослідники нарешті знайшли місце зародження життя на Землі
Джерело:  online.ua

Існує чимало запитань, на які наукова спільнота досі не змогла знайти переконливої відповіді. Серед них - де та коли виникло життя на пленеті Землі. Однак останні дослідження наблизили науковців до розгадки цієї таємниці, а також до розуміння процесів, які у результаті дозволили виникнути людині.

Джерело: Nature Chemistry

Де та коли зародилося життя

Ні для кого не секрет, що життя зародилося близько 3,5 мільярда років тому. Проте вчені довго не могли зрозуміти, де та як це сталося на ранній Землі. Після завершення останніх масштабних досліджень вчені дійшли висновку, що перше найпримітивніше життя існувало на межі кульок газу та води у порах гірських порід.

Вирішальну роль в існуванні та розвитку першого життя зіграла можливість своєрідної кластеризації – можливість утворення окремі комірки, де це життя могло існувати, щоб полегшити хімічні реакції, які їй необхідно було здійснювати. Щоб зрозуміти цей процес, науковці використали безмембранних коацерватів – мікрокраплин з високим вмістом колоїдів. Вчені вважають, що поділ цих мікрокрапель можливий у середовищі, яке схоже на бульбашки газу у нагрітих порах гірських порід на ранній Землі, - пише видання.

Процес поділу коацерватів (Фото - Nature Chemistry)

Щоб провести цей експеримент вчені вирішили відтворити середовище, яке б максимально відповідало умовам, які були на нашій планеті мільярди років тому: пористі гірські породи, розташовані під водою та які нагріваються постійною вулканічною активністю.

Дослідники дійшли висновку, що межа розподілу між газом та водою немов притягує деякі молекули. В результаті цього протоклітини локалізуються, скупчуються та утворюються більші структури із сахарози, амінокислот та РНК. Окрім того, наголошується, що вони могли ділитися та фрагментуватися. За словами вчених, експеримент показав те, як існували перші безмембранні клітини у складних умовах ранньої Землі.

Читайте також:

  • Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті.

  • Астрономи з’ясували, що ж насправді знищує міжзоряні об’єкти в космосі.

  • Науковці виявили частину речовини Всесвіту, якої не вистачало.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?