Дослідники назвали простий спосіб покращення сну у дітей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники назвали простий спосіб покращення сну у дітей

Дослідники назвали простий спосіб покращення сну у дітей
Джерело:  online.ua

Представники Національного фонду сну США звертають увагу на те, що дітям від 6 до 13 років потрібно спати 9 – 11 годин на добу, проте мало хто дослухається до цих рекомендацій - саме ігнорування таких важливих правил спровоковує серйозні порушення сну у дітей, а також проблем зі здоров'ям і навчанням. Науковці нарешті озвучили простий і дуже ефективний спосіб допомогти дітям добре висипатися.

Джерело: Stanford Medicine

Як відбувалося дослідження

Учасниками дослідження стали близько 1 тисячі учнів третіх і п'ятих класів зі шкіл, що знаходяться в неблагополучних районах Сан-Франциско. Величезна кількість із них живуть за межею бідності, і цей фактор дуже негативно впливає на якість сну, відзначили автори дослідження.

"Такі діти перебувають в постійному стресі та напрузі, в тому числі через криміногенну обстановку, тому часто вони довго не можуть заснути. Учасників розділили на три групи, і в одній з них школярі двічі на тиждень на уроках фізкультури навчалися дихальної техніки, запозичених з йоги. У контрольній групі діти виконували звичайні фізичні вправи в рамках шкільної програми. Ще в одній школі була реалізована навчальна програма з розвитку уважності та управління стресом", - йдеться в повідомленні.

Як впливають дихальні практики на якість сну

Маленьких учасників дослідження навчали техніці усвідомленого дихання відповідно до віку. Так, дітям молодшого віку пропонувалося виконати вправу "подих морської зірки", в якому вони представляли, що їх рука – це морська зірка, яка піднімається на вдиху. Старші учасники практикували "подих океану", роблячи вдих через ніс і видих через рот.

"Результати показали, що діти з групи дихальних практик спали в середньому на 74 хвилини більше в порівнянні з однолітками, які займалися звичайними фізичними вправами.Якість їх сну була кращою в тому числі завдяки тривалішій фазі швидкого сну (фази швидкого руху очей), необхідної для розвитку нейронів, когнітивних і емоційних функцій", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?