Дослідники пояснили, що допоможе перемогти стрес та депресію
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники пояснили, що допоможе перемогти стрес та депресію

Дослідники пояснили, що допоможе перемогти стрес та депресію
Джерело:  online.ua

Американські вчені дійшли висновку, що люди, які не вважають, що різні соціальні активності та пасивний відпочинок – це марна справа, легше справляються зі стресом і депресією. Проте ті особи, які вперто уникають подібних розваг заради продуктивності, схильні до психічних розладів.

Джерело: Journal of Experimental Social Psychology

Вечірки та відпочинок у колі друзів допоможуть перемогти депресію

За словами науковців, учасниками їхнього нового дослідження сатли 1 310 людей. В одному дослідженні взяли участь 199 студентів коледжу. Вчені попросили оцінити, наскільки їм подобаються різні види дозвілля. Згодом ці ж респонденти пройшли тести на рівень щастя, депресії, занепокоєння і стресу.

В результаті науковці дійшли висновку, що чим більше людині не подобалися вечірки, тим вище у нього був рівень стресу.

Як стверджують автори дослідження, студенти, які вважали активне дозвілля марнотратним, отримували менше задоволення від нього, незалежно від виду:

  • активне дозвілля (фізичні вправи);

  • пасивне (перегляд телевізора);

  • соціальне (спілкування з друзями, вечірки);

  • час наодинці (медитація).

"Існує багато досліджень, які свідчать про те, що дозвілля приносить користь психічному здоров'ю, і що це може зробити нас більш продуктивними і менш стресовими", - наголосила одна із авторок дослідження Селін Малкок.

Окрім того, вчена та її коли з'ясували: якщо люди починають вважати, що дозвілля не варте їхнього часу, вони можуть в кінцевому підсумку стати більш депресивними.

"Результати підтвердили і в іншому експерименті, коли у 302 добровольців попросили пригадати, як вони відсвяткували Гелловін у 2019 році. Найменше задоволення від свята отримали ті, хто в цілому вважає вечірки марною тратою часу. Ще у ході іншого дослідження, у студентів коледжу попросили подивитися короткий, смішний відеоролик про котика. Цікаво те, що у цей час вони мали б читати корисні статті. Виявилось, що учасники, які вважали дозвілля марнотратним, виявляли менше задоволення від перегляду відео", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

  • Понаднормова робота не тільки вкрай негативно впливає на здоров’я, а й забирає сотні тисяч життів щорічно: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі.

  • Американські вчені після завершення масштабних досліджень дійшли висновку, що відсутність шкідливих звичок і здоровий спосіб життя знижують ризики раку до мінімуму.

  • Американські вчені попередили про ризики хвороби мозку через вакцину Pfizer.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?