Дослідники знайшли причину проблем з розвитком мови у дітей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідники знайшли причину проблем з розвитком мови у дітей

Дослідники знайшли причину проблем з розвитком мови у дітей
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені після завершення масштабного дослідження зрозуміли, що наявність у організмі вагітної жінки молекул деяких поширених сполук – фталатів та бісфенолів – може вкрай негативно вплинути на розвиток плоду. За їхніми словами,  це безпосередньо може завадити розумовому розвитку дитини.

Джерело: Science

Вчені виявили причину проблем з розвитком мови у дітей

Автори дослідження мали намір з'ясувати, наскільки насправді наявність таких речовин в організмі вагітної жінки здатна вплинути на розвиток її дитини. Вони зразу ж зосередили увагу не на окремих видах ксеноестрогенів – хімічних сполук, молекули яких схожі на естроген, – а на цілій групі таких сполук, що виробляються хімічною промисловістю.

На переконання вчених, у однієї людини в організмі може бути менше фталатів, але більше бісфенолів (до прикладу, коли пити не із пластикових пляшок, а з алюмінієвих), а в іншої – навпаки.

Фото — unsplash.com

У результаті "сигнал" від впливу штучних ксеноестрогенів на організм "зашумлюватиметься". А от якщо врахувати в одній роботі одразу всі речовини з подібними властивостями, це "зашумлення" зменшиться. Відповідно до роботи, у крові та сечі вагітних жінок у Швеції виявили значну кількість подібних сполук. Щоб зрозуміти, як вони можуть впливати на розвиток мозку, автори провели біологічні експерименти на культурах людських клітин, – диференційованих у клітини мозку, - йдеться в повідомленні.

Дослідники дійшли висновку, що наявність ксенестрогенів не лише порушувала регуляцію клітинних культур, а також могла ставти причиною збоїв у синтезі білків на основі цілої низки генів.

Дослідження, які проводилися на рибах та жабах, підтвердили здогадки вчених: гормональне регулювання їхнього розвитку при рівні фталатів, бісфенолів та перфторованих сполук серйозно порушувалося.

За словами іноземних науковців, негативний вплив цих сполук може бути вкрай поширеним і тією чи іншою мірою торкатися більшості дітей, які народилися протягом останніх 10 років.

Читайте також:

  • Дослідники виявили ще один негативний вплив ожиріння на здоров'я

  • Українець отримав Ігнобелівську премію за дослідження про зв’язок корупції з ожирінням чиновників

  • В 2020 році Департамент поліції Нью-Йорка "прийняв на роботу" робота-собаку від Boston Dynamics, однак його вже звільнили. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?