Дослідження мозку риб призвело до несподіваного відкриття про пам’ять людини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Дослідження мозку риб призвело до несподіваного відкриття про пам’ять людини

Дослідження мозку риб призвело до несподіваного відкриття про пам’ять людини
Джерело:  online.ua

Учені намагаються пояснити, як спогади зберігаються у мозку людини, це, зокрема, допоможе зрозуміти силу посттравматичного стресового синдрому. 

Джерело: Університет Південної Каліфорнії

Як мозок генерує спогади

Команда дослідників вперше відповіла на питання “які фізичні зміни відбуваються в мозку під час запам’ятовування?” за допомогою освітлення мозку риб даніо, які мають прозорі голови.

Після шести років досліджень вони виявили, що навчання змушує синапси мозку, зв’язки між нейронами, розмножуватися в одних областях і зникати в інших, а не просто змінювати їхню силу, як прийнято вважати. Ці зміни в синапсах можуть допомогти пояснити, як формуються спогади і чому певні види спогадів сильніші за інші.

Дослідники змогли вперше визначити силу і розташування синапсів до і після того, як навчання відбулося в мозку живої рибки даніо, яку зазвичай використовують для вивчення функцій мозку.

Щоб створити спогади для вимірювання, дослідницька група розробила нові методи, щоб спонукати риб вчитися. Вони зробили це, навчивши 12-денну рибку асоціювати включення світла з нагріванням інфрачервоного лазера, чого вони намагалися уникнути, відпливаючи.

Через п’ять годин навчання команда змогла спостерігати та зафіксувати значні зміни в мозку цих рибок данио.

Фото - Unsplash.com

Основний висновок: замість того, щоб пам’ять спричиняла зміну сили існуючих синапсів, синапси в одній частині мозку були зруйновані, а повністю нові синапси були створені в іншій області мозку.

Протягом останніх 40 років загальна теорія полягала в тому, що, коли ви вчитеся, змінюється сила синапсів, але це не те, що сталося в цьому випадку, — сказав Карл Кессельман, науковець Університету Південної Каліфорнії.

Результати показують, що зміни в кількості синапсів кодують спогади в експерименті. Це також може допомогти пояснити, чому негативні асоціативні спогади, такі як спогади, пов’язані з посттравматичним стресовим розладом, настільки стійкі.

На додаток до висновків дослідження, біолог Дональд Арнольд очолив команду, яка створила нові методи зміни ДНК риби. Тепер сила і розташування синапсу позначені флуоресцентним білком, який світиться при скануванні лазером.

Наші зонди можуть позначати синапси в живому мозку, не змінюючи їх структури чи функції, що було неможливо з попередніми інструментами, — сказав Арнольд.

Читайте також:

  • Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті.

  • Астрономи з’ясували, що ж насправді знищує міжзоряні об’єкти в космосі.

  • Науковці виявили частину речовини Всесвіту, якої не вистачало.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?